Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Απέτυχε η κυβέρνηση, απέτυχε και η Τρόικα…

euro_6Δραματικές είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας και στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους ελεγκτές της τρόικας. Ο πλήρης εκτροχιασμός του προϋπολογισμού και …

η πρωτοφανής ύφεση οδηγεί οικονομικό επιτελείο και τρόικα στην εξέταση νέων στόχων σχετικά με το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Με απλά λόγια, Τρόικα και κυβέρνηση… απέτυχαν! Τα νέα και στα δυο μέτωπα της ελληνικής οικονομίας, το χρέος και το έλλειμμα είναι αρνητικά.

Το οικονομικό επιτελείο, όπως έγινε γνωστό κατά τη χθεσινή νέα συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, εξετάζει την αναθεώρηση των στόχων για τη μείωση του ελλείμματος στο 8,6-8,8% από 7,6% που προβλεπόταν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Οι ελεγκτές διεμήνυσαν στον υπουργό ότι μπορούν να δεχθούν μια αναθεώρηση περί στο 0,5% του ΑΕΠ, στον βαθμό δηλαδή που η πορεία του ελλείμματος επηρεάζεται από την ύφεση της ελληνικής οικονομίας, η οποία προβλέπεται να ξεπεράσει φέτος το 5%.

Τι θα γίνει, όμως, με το ελληνικό χρέος; Καμία απάντηση… Ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από τους Τροϊκανούς… Αφήνουν, πάντως, ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων ύψους 1,2 δισ. ευρώ ή 0,5% του ΑΕΠ, μέσα στο τρέχον έτος, με στόχο να κλείσει η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα. Επεσήμαναν ακόμη στον υπουργό την ανάγκη επιτάχυνσης των υφισταμένων μέτρων και κυρίως την είσπραξη φορολογικών εσόδων και ληξιπρόθεσμων οφειλών, διαμηνύοντας χαρακτηριστικά σε υψηλούς τόνους: «Εφαρμόστε τους νόμους που ψηφίσατε».

Αυτό το τελευταίο, είναι το κλειδί. Μας πίεσαν, μας έκοψαν μισθούς, και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα (αλήθεια, τι είναι τα… “ευέλικτα” ωράρια, παρά μόνον μαχαίρι στους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων;), ανάγκασαν τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους… Πέσαμε πολλά επίπεδα βιοτικού επιπέδου κάτω, για να μας πουν ότι… δεν πέτυχαν τους στόχους τους.

Ε, ας πληρώνουμε διπλάσιο τον καφέ, από σήμερα, μπας και πετύχουν αυτοί, τους στόχους τους. Και για να είμαστε σίγουροι ότι θα τους πετύχουν, ας μη κουνιόμαστε…

Δεν υπάρχουν σχόλια: