Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Πρατηριούχοι υγρών καυσίμων: Θα οργιάσει η νοθεία αν εξισωθούν πετρέλαιο κίνησης-θέρμανσης

venzini_01Ένα από τα μέτρα που φέρεται να επιστρατεύεται για την αύξηση των δημόσιων εσόδων είναι η εξομοίωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης αναμένεται…

να προκαλέσει αύξηση κατά περίπου 40 λεπτά το λίτρο στη λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, με αποτέλεσμα η πρόσθετη επιβάρυνση για ένα μέσο νοικοκυριό να είναι της τάξης των 700 ευρώ.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης, Θεμιστοκλής Κιουρτζής, μιλώντας, απόψε, στην TV100, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι, σε περίπτωση εφαρμογής του μέτρου, θα ενταθεί το φαινόμενο της διακίνησης λαθραίων καυσίμων.

Δεν υπάρχουν τα κεφάλαια για αγορά πετρελαίου από τους ιδιοκτήτες πρατηρίων βενζίνης δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης Θέμης Κιουρτζής.

Στην περίπτωση που επιβληθεί το νέο μέτρο, οι βενζινοπώλες δηλώνουν ότι θα καταργήσουν τα τεφτέρια, με τα οποία εξυπηρετούσαν τους πελάτες τους, στις αγορές τους. Φοβούνται, μάλιστα πως οι περισσότεροι καταναλωτές θα στραφούν σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης όπως το ξύλο.

Με τη βιασύνη της η κυβέρνηση ανατρέπει, ουσιαστικά, το χρονοδιάγραμμα του Μεσοπρόθεσμου, σύμφωνα με το οποίο το μέτρο θα εφαρμοζόταν σταδιακά τα δύο επόμενα έτη.

Πάντως η κυβέρνηση για να μετριασθούν οι επιπτώσεις στα νοικοκυριά εξετάζει το σενάριο η εξομοίωση της φορολογίας να γίνει σε δύο δόσεις, μία τον φετινό Οκτώβριο και η άλλη τον Οκτώβριο του 2012, και να υπάρξει μια μικρή μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: