Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Το Σαββατοκύριακο του πρωθυπουργού “έριξε” την κίνηση επισκεπτών στην 76η ΔΕΘ!

deth_pyrgos_ote_1Με παρακαταθήκη τη μεγάλη αύξηση της συμμετοχής των ιδιωτών, η οποία ποσοστιαία έφτασε το 28%, έναντι της περσινής διοργάνωσης, περατώθηκε η 76η ΔΕΘ, η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία, παρόλο που είχε να “αντιπαλέψει” με …

την ιδιαίτερα αρνητική ψυχολογία, που διακατέχει την αγορά, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.
Στο πλαίσιο αυτό, η μείωση μόλις κατά 7% των εισιτηρίων, τα οποία “κόπηκαν” φέτος στη ΔΕΘ, σε σχέση με πέρσι, καταγράφεται ως αποτέλεσμα θετικό, τηρουμένων των αναλογιών της κρίσης και των ιδιόμορφων συνθηκών, οι οποίες επικράτησαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το Σαββατοκύριακο 10 & 11 Σεπτεμβρίου.


Η απώλεια επισκεπτών το συγκεκριμένο Σαββατοκύριακο επηρέασε καταλυτικά το τελικό αποτέλεσμα της επισκεψιμότητας, καθώς, τόσο το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, όσο και την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, καταγράφτηκε μεγάλη μείωση της όχι μόνο στη ΔΕΘ, αλλά και ευρύτερα στο κέντρο της πόλης, εξαιτίας κυρίως των πολύ αυστηρών μέτρων ασφάλειας στην περιοχή.
Επομένως, το τελικό αποτέλεσμα προσέλευσης επισκεπτών στην 76η ΔΕΘ κρίνεται ικανοποιητικό, βάσει των αριθμών των εισιτηρίων, τα οποία “κόπηκαν” στις εισόδους της έκθεσης.
Την ίδια στιγμή, η καθιέρωση χαμηλότερου εισιτηρίου (από 6 Ευρώ πέρσι σε 4 Ευρώ φέτος), σε συνδυασμό με την πραγματοποίηση συναυλιών από πολύ δημοφιλείς καλλιτέχνες, δημιούργησαν ένα “κύμα” προσέλευσης κόσμου σε όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης, το οποίο επηρέασε θετικά την εμπορική κίνηση στην ευρύτερη περιοχή.
Μάλιστα εξαιτίας των πολλών επισκεπτών δημιουργήθηκαν και θέματα στάθμευσης των ΙΧ πέριξ των εγκαταστάσεων του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, τα οποία καταβλήθηκε προσπάθεια να αντιμετωπιστούν, αλλά χρήζουν ειδικότερης μέριμνας, την οποία θα λάβει η διοίκηση της Helexpo με ορίζοντα την επόμενη διοργάνωση.


Οι προτιμήσεις των επισκεπτών
“Μαγνήτη” για τους επισκέπτες, σύμφωνα και με σχετική εσωτερική αξιολόγηση των υπηρεσιών της Helexpo, αποτέλεσαν τα νέα θεματικά αφιερώματα της 76ης ΔΕΘ, όπως το Farma Fair, το E-Gaming High-Tech και το Innovation & Inventions, αλλά και το “Ελλάδα & Επιχειρηματικότητα” και το Disc Festival.
Στο Farma Fair πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση μίας αγροτικής φάρμας, στην οποία παρουσιάστηκαν όλες οι δραστηριότητές της, που έχουν σχέση με την παραγωγή ζωοκομικών και φυτικών προϊόντων.
Το E-Gaming High-Tech ήταν σχεδόν εξολοκλήρου αφιερωμένο στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τον σχετικό εξοπλισμό, με πρώτες παρουσιάσεις και δοκιμές παιχνιδιών της σαιζόν 2011-2012, τουρνουά και διαγωνισμούς με διαδραστική συμμετοχή παικτών και επισκεπτών, τα οποία διοργάνωσε η Helexpo, σε συνεργασία με την εταιρία Reload Entertainment.
Στο Innovation & Inventions εκτέθηκαν τα επιτεύγματα ευρεσιτεχνών και δημιουργών ρομποτικών κατασκευών απ' όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Kατά τη διάρκεια του έλαβε χώρα και η παρουσίαση των προτάσεων του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας με τίτλο «Η Ελλάδα καινοτομεί», που διοργάνωσαν από κοινού ο ΣΕΒ και η Eurobank EFG.
Στο θεματικό αφιέρωμα, “Ελλάδα & Επιχειρηματικότητα”, πολλές Περιφέρειες (Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας και Κρήτης) και περιοχές της Ελλάδας παρουσίασαν τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα τους, τα ήθη και έθιμα, καθώς και τις δυνατότητές επιχειρηματικής ανάπτυξης στην περιφέρεια. Η Περιφερειακή Ενότητα των Σερρών ήταν Τιμώμενη Περιοχή της χώρας και σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο των Σερρών και επιχειρήσεις-μέλη του πρωτοστάτησαν στο συγκεκριμένο αφιέρωμα.
Εκτός από τα συγκεκριμένα θεματικά αφιερώματα, τα οποία εμφάνισαν μεγάλη επισκεψιμότητα, η Τιμώμενη Χώρα Σερβία εντυπωσίασε με το ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, το οποίο υλοποίησε, καλύπτοντας κάθε τομέα, οικονομικό, αναπτυξιακό, επιχειρηματικό, πολιτιστικό κ.α..
Στο Disc Festival όλοι ανεξαιρέτως οι καλλιτέχνες, που εμφανίστηκαν στη σκηνή, η οποία είχε στηθεί εντός της ΔΕΘ, ενθουσίασαν τους επισκέπτες, που διασκέδασαν μαζί τους μέχρι πολύ αργά κάθε βράδυ.
Όπως υπογραμμίζει ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Helexpo, κ. Πάρις Μαυρίδης, “διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες, που έκαναν λόγο για την πραγματοποίηση μίας ακόμη κρατικοδιαίτης ΔΕΘ, φτάνοντας στο σημείο να ισχυρίζονται πως φέτος μπορεί να μην γίνει καν η διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η 76η ΔΕΘ αποτέλεσε μία επιτυχημένη διοργάνωση εν μέσω πολύ αντίξοων συνθηκών στην οικονομία και την αγορά και μία μεγάλη γιορτή για την πόλη της Θεσσαλονίκης και τη Βόρεια Ελλάδα. Ο κόσμος στηρίζει και αγαπά το θεσμό, ο οποίος για να παραμείνει επίκαιρος χρειάζεται επανασχεδιασμό και ανανέωση, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και την αυτοδιοίκηση. Στόχος είναι να ενισχύσουμε τη ΔΕΘ για να δώσει η ίδια με τη σειρά της την απαραίτητη ώθηση, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει η οικονομία της Θεσσαλονίκης, καθιστώντας την πόλη κέντρο της ευρύτερης περιοχής τουλάχιστον για αυτό το χρονικό διάστημα του Σεπτεμβρίου. Οφείλουμε ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στους εκθέτες, στους χορηγούς, στους δωροθέτες και στους επισκέπτες, οι οποίοι μας τίμησαν εκ νέου με την εμπιστοσύνη τους, δίνοντας πνοή στο μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός της χώρας”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: