Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Διόγκωσαν επί σκοπού το έλλειμμα καταγγέλλει καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

xreh_02Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και πρώην μέλος του δ.σ. της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, κατήγγειλε πως διογκώθηκε σκόπιμα το έλλειμμα του 2009, για να επιβληθούν τα σκληρά μέτρα του Μνημονίου!

Τίθεται, πλέον, μείζον ζήτημα αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων που εκδίδει η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Το αρμόδιο υπουργείο ξήλωσε ολόκληρο το Δ.Σ. της υπηρεσίας, πλην του προέδρου, γεγονός που προκάλεσε ποικίλα σχόλια και έντονες πολιτικές αντιδράσεις.

Όλα άρχισαν όταν το μέλος του δ.σ. της ΕΛΣΤΑΤ, Ζωή Γεωργαντά, προέβη σε καταγγελίες για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009, προκειμένου να επιβληθούν τα σκληρά μέτρα, με το πρώτο μνημόνιο, ενώ έκανε λόγο και για κακή έως ανύπαρκτη συνεργασία με τον επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ανδρέα Γεωργίου.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επί θητείας του οποίου αναφέρονται οι καταγγελίες, έκανε λόγο για «συνωμοσιακού τύπου δικαιολογίες». Αμφισβήτησε την αξιοπιστία της κ. Γεωργαντά, η οποία είναι καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και διορίστηκε στο δ.σ. της ΕΛΣΤΑΤ από το… ΠΑΣΟΚ: Τοποθετήθηκε με τη διαδικασία του «opengov»!

Τι δήλωσε η καθηγήτρια του ΠΑ.ΜΑΚ.; Ότι «το έλλειμμα του 2009 είχε τεχνηέντως διογκωθεί για να φανεί ότι η χώρα είχε το μεγαλύτερο σε ολόκληρη την Ευρώπη, ακόμα και από αυτό της Ιρλανδίας που ήταν 14%, με σκοπό να δικαιολογηθούν όλα αυτά τα βαριά μέτρα κατά της χώρας. Κι εμείς παρουσιάσαμε στη Eurostat 15,4%».

Ανέφερε ακόμα ότι «η διαδικασία είναι παράνομη και ότι το Συμβούλιο ποτέ δεν υπέγραψε αυτά τα στοιχεία», αλλά όπως είπε ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ αποφάσιζε μόνος του.

Η κ. Γεωργαντά δεν έμεινε στις καταγγελίες. Ενημέρωσε, με επιστολές, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής, από τον περασμένο Απρίλιο.

Από τότε η Αρχή παρουσιάζει δυσλειτουργίες. Έτσι, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγ. Βενιζέλος, ζήτησε από τα μέλη του Δ.Σ. της Αρχής, πλην του προέδρου και του εκπροσώπου των εργαζομένων, να παραιτηθούν (η Αρχή είναι ανεξάρτητη και δεν επιτρέπεται η αποπομπή των μελών της).

Παραιτήθηκαν μόνον δύο από τα πέντε μέλη και έτσι ο κ. Βενιζέλος κατέφυγε στην κατάθεση στη Βουλή τροπολογίας με την οποία παύεται η θητεία των πέντε μελών του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ. Ως την αντικατάστασή τους “περνάει” τις αρμοδιότητες στον… πρόεδρο της Αρχής(αυτόν που κατηγορήθηκε πως “κάνει ό,τι θέλει” από την κ. Γεωργαντά).

Αλήθεια, τι απάντησε ο τότε υπουργός Οικονομικών και νυν υπουργός Περιβάλλοντος, ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής; Ότι «η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων το 2010, έγινε σε στενή συνεργασία με τη Eurostat και με την ίδια ακριβώς μεθοδολογία που ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αποτέλεσμα ήταν να αρθούν όλες οι επιφυλάξεις για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, το Νοέμβριο του 2010. Δυστυχώς για όλους μας, το έλλειμμα της Ελλάδας για το 2009 ήταν τελικά 15,4% του ΑΕΠ, όπως ανακοίνωσε κι επίσημα η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat».

Όσο για τις καταγγελίες της κυρίας Γεωργαντά, απάντησε: «Νομίζω πως η σοβαρότητά τους εξαντλείται στη φράση που χρησιμοποίησε, ότι “βρισκόμαστε υπό γερμανική κατοχή”».

Η αντιπολίτευση

Η Νέα Δημοκρατία ζητά εξηγήσεις, δια στόματος του αναπληρωτή Υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας του κόμματος, Χρήστου Σταϊκούρα. Σε δήλωσή του ο υπενθυμίζει ότι η Νέα Δημοκρατία κατ' επανάληψη, έχει επισημάνει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φέρει ευθύνη για τη διαμόρφωση του ελλείμματος το 2009 και καταγγέλλει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, εσκεμμένη διόγκωση του ελλείμματος για εκείνη τη χρονιά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε με επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή. Την κατέθεσε ο βουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης και ζητά εξηγήσεις από τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο για τους λόγους στους οποίους προχώρησε στην «αιφνιδιαστική καρατόμηση» του δ.σ. της ΕΛΣΤΑΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: