Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Ζήτησε συναίνεση ο υπουργός Οικονομικών

venizelos_EETH_DEXIOSI_20110116_01Η έλλειψη πολιτικής συναίνεσης, δηλώσεις που υπονομεύουν μέτρα, δεν βοηθούν και δεν πείθουν ότι έχουμε συλλογική δέσμευση, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και…

υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη δεύτερη ημέρα του Ecofin.

Από το Βρότσλαβ της Πολωνίας, όπου συνεδριάζει το Ecofin, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «εάν τα έσοδα από το εδικό τέλος στα ακίνητα υπολογιστούν στο σύνολό τους, εάν η απόδοση του μέτρου θεωρηθεί ότι είναι μια απόδοση στο ακέραιο, στο 100%, όπως αυτή έχει υπολογιστεί από το Υπουργείο Οικονομικών και τη ΔΕΗ, τότε μπορούμε να έχουμε κατακτήσει τον στόχο μας, φυσικά με τις περικοπές στις δαπάνες, οι οποίες είναι απολύτως αναγκαίες και συμφωνημένες στο πρόγραμμά μας».

Πρόσθεσε πως «αν αρχίσει η υπονόμευση, η δήθεν αντίσταση, η αμφισβήτηση, τότε θα δώσουμε το έρεισμα σε αυτούς οι οποίοι είναι δύσπιστοι απέναντί μας να κάνουν έναν υπονομευτικό, με τη σειρά τους, και αρνητικό υπολογισμό των αποδόσεων αυτού του μέτρου. Αυτός είναι ένας φαύλος κύκλος από τον οποίο η χώρα πρέπει να φύγει».

Ζήτησε «αρραγές εσωτερικό, εθνικό μέτωπο», το οποίο, «δεν υπάρχει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δύσκολη απόφαση για το ειδικό τέλος στα ακίνητα που θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ». Σϋμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, «οι δηλώσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι προτείνει ριζικές φοροαπαλλαγές την ώρα που πρέπει να πετύχουμε τους στόχους μας σε σχέση με το έλλειμμα για το 2011 και το 2012, δεν βοηθούν. Βλάπτουν. Δεν πείθουν ότι έχουμε συλλογική δέσμευση και συνέχεια ως κράτος».

Ο υπουργός Οικονομικών θα έχει τη Δευτέρα τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία σχετικά με τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας και την έγκριση για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου. Στην τηλεδιάσκεψη θα συζητηθούν τα μέτρα, το δημοσιονομικό πλαίσιο και οι στόχοι για το 2011 και το 2012 εν όψει της κατάρτισης του προσχέδιου του προϋπολογισμού, δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: