Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Σε… επίπεδα 1961 η ανεργία ενώ έρχονται άλλα 53.000 λουκέτα στην αγορά!

louketa_01Από πουθενά δε φαίνεται να προκύπτει λίγο «φως στο τούνελ» για την ελληνική οικονομία, καθώς νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι η ύφεση βαθαίνει και η ανεργία πλησιάζει σε επίπεδα του… 1961 λέει η ετήσια έκθεση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

 

Επίσης, οι θυσίες οι οποίες επιβάλλονται κυρίως στους μισθωτούς και συνταξιούχους επέφεραν υποχώρηση της αγοραστικής δύναμης του μέσου μισθού στο έτος 2003 και του κατώτερου μισθού σε επίπεδα πριν από το έτος 1984.

Την ίδια ώρα, ενώ η Ελλάδα κατρακυλά στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας, το 60% των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων αναφέρει ότι είχε μείωση τζίρου τον Αύγουστο, ενώ λουκέτο σε 53.000 εμπορικές επιχειρήσεις ''βλέπει'' για τους επόμενους μήνες η ΕΣΕΕ.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας έκθεσης, για την οικονομία και την απασχόληση, του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, την οποία παρουσίασε χθες στη Θεσσαλονίκη ο διευθυντής του Ινστιτούτου, καθηγητής Σάββας Ρομπόλης, η ανεργία εκτιμάται ότι θα φθάσει το 1 εκατ. άτομα ως το τέλος του 2011, ενώ διαπιστώνεται η υποχώρηση της πραγματικής σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας «κατά μία δεκαετία πίσω» και η συνεχής συρρίκνωση των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία διαμορφώθηκε φέτος τον Ιούνιο, στο 16% με τους ανέργους να ανέρχονται σε 793.685 άτομα. Το ποσοστό είναι κατά 4,4 μονάδες υψηλότερα από τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι και ελαφρά βελτιωμένο σε σύγκριση με το 16,6% του Μαΐου εφέτος (λόγω και της έναρξης της τουριστικής περιόδου). Η ανεργία στους νέους φτάνει πλέον στο 43,3%.

Το μίγμα πολιτικής που εφαρμόζεται είναι λάθος, «καταστρέφεται κοινωνικά και οικονομικά η χώρα για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κατά 10%», επισήμανε ο κ. Ρομπόλης και προέβλεψε ότι το 2012 η ανεργία θα φτάσει στο 26% και οι άνεργοι θα είναι από 700.000 μέχρι 1.100.000.

Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης είπε ότι στο τέλος του 2011 η ανεργία στη Θεσσαλονίκη θα φτάσει το 30% και σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ η φτώχεια στη χώρα είναι στο 40%.

Τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι έχουμε «κραχ της απασχόλησης», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλος και πρόσθεσε ότι το σημαντικό είναι ότι οι άνεργοι και οι οικονομικά ανενεργοί είναι περισσότεροι από τους οικονομικά ενεργούς πολίτες. Ο ίδιος, χαρακτήρισε «άδικα, άνισα και αποτελεσματικά» τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και είπε ότι θα ανακυκλώσουν την ύφεση και θα αυξήσουν την ανεργία. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι δεν παραστεί στις ομιλίες Παπανδρέου και Σαμαρά στη ΔΕΘ, γιατί, όπως είπε, δεν έχει τίποτε να ακούσει.

Σύμφωνα με το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, «οι πολλαπλές και πολλαπλασιαστικές μειώσεις συντάξεων θυσιάζουν το αξιοπρεπές επίπεδο των παροχών στο όνομα μιας οικονομικής βιωσιμότητας χωρίς μακροπρόθεσμη προοπτική». Γίνεται επίσης λόγος για «απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων».

Επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, οι δυσκολίες που προκαλούνται από την παράταση της ύφεσης, την αύξηση της ανεργίας, τη μείωση της κατανάλωσης και την αβεβαιότητα μείωσης του δημόσιου ελλείμματος.

«Εάν δεν ανατραπούν τα σημερινά δεδομένα που έχουν δημιουργήσει το ΔΝΤ, η κυβέρνηση, η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αυτά εμπεριέχονται στο Μνημόνιο 1 και στο Μνημόνιο 2, η ύφεση, που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη στην Ελλάδα, θα είναι βαθειά και θα διαρκέσει αρκετά χρόνια, κατά τα οποία η ελληνική οικονομία θα απωλέσει σε σημαντικό βαθμό την δυναμικότητα των παραγωγικών της δυνάμεων», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: