Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Παραιτήθηκε η επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού μετά από κόντρα με Βενιζέλο

xrima_01Την παραίτησή της υπέβαλε στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο η επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Στέλα Μπαλφούσια, αφότου ο υπουργός Οικονομικών αμφισβήτησε την έκθεση του Γραφείου για το δημόσιο χρέος, για το οποίο επισημαινόταν πως…

η δυναμική του κινείται εκτός ελέγχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην επιστολή παραίτησής της επικαλείται τον θόρυβο που προκλήθηκε μετά από τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης του Γραφείου και τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλου.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος αμφισβήτησε την εγκυρότητα της έκθεσης, σημειώνοντας μάλιστα πως το Γραφείο Προϋπολογισμού δεν διαθέτει ακόμα τη «γνώση, την εμπειρία και την υπευθυνότητα» των διεθνών οργανισμών. «Το χθεσινό συνεπώς κείμενο δεν διαθέτει τα στοιχεία εγκυρότητας αντίστοιχων διεθνών εκθέσεων» προσέθετε ο κ. Βενιζέλος.

«Η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να υποχρεώνει σε παραίτηση ακόμα και αυτούς που η ίδια έχει επιλέξει. Ακόμα και εκείνοι πλέον “ξεμπροστιάζουν” την αδιέξοδη πολιτική τους» σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης.

Διερωτήθηκε ακόμη «γιατί η κυβέρνηση πριν μόλις ένα μήνα είχε αποδεχτεί από την ίδια επιτροπή, αντίστοιχα συμπεράσματα και εκτιμήσεις, για την κατάσταση της οικονομίας; Τι άλλο πρέπει να γίνει για να καταλάβει επιτέλους η κυβέρνηση ότι η πολιτική της στην οικονομία είναι λανθασμένη;» «Η πολιτική αυτή πρέπει να αλλάξει άμεσα και να αλλάξει δραστικά» κατέληξε.

Σύμφωνα με την έκθεση του γραφείου παρακολούθησης εκτέλεσης του κρατικού Προϋπολογισμού γίνεται λόγος για ανεπάρκεια στη δημοσιονομική διαχείριση της χώρας: «Είναι φανερό», τονίζεται, «ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι μόνο το ύψος του δημοσίου χρέους, αλλά η αδυναμία εξυγίανσης της τρέχουσας δημοσιονομικής διαχείρισης, καθώς παρά τη γιγαντιαία προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή, δεν έχει ακόμα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, αντίθετα διευρύνεται το πρωτογενές έλλειμμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: