Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Ποια έργα της Θεσσαλονίκης κινδυνεύουν να χάσουν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ

espa_siskepsi_antiperifereia_20110908_01Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο απένταξης από το ΕΣΠΑ έργων που δεν έχουν δημοπρατηθεί έκρουσαν οι υπηρεσίες της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Στη Θεσσαλονίκη, έργα που αφορούν την προμήθεια εξοπλισμού για νοσοκομεία και κέντρα υγείας, την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ στη θέση Καλαμάκι των Ταγαράδων, τη χρηματοδότηση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Ευκαρπίας και τις αστικές αναπλάσεις Περαίας, Θέρμης και Ελαιορέματος Πυλαίας, καθυστερούν. Δεν αποκλείεται, αν δεν τρέξουν οι υπεύθυνοι (κυρίως οι δήμαρχοι) να ανακληθούν οι αποφάσεις ένταξής τους στο πρόγραμμα!

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων δήμων, των πανεπιστημίων, της εκκλησίας και των επιμελητηρίων της περιοχής, η επικεφαλής της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, Αγγελική Ωραιοπούλου, ήταν κατηγορηματική:

«Θα ανακαλούνται οι αποφάσεις ένταξης ανενεργών πράξεων όπου καθυστέρησε η δημοσίευση του διαγωνισμού πάνω από 6 μήνες από την ημερομηνία ένταξης».

Η κ. Ωραιοπούλου κάλεσε τους ενδιαφερόμενους φορείς να υποβάλλουν προτάσεις για ώριμα έργα στη διαχειριστική αρχή μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση υπογράμμισε ότι τα νέα έργα που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ θα πρέπει να δημοπρατούνται σε 60 μέρες από την ένταξή τους, διαφορετικά θα απεντάσσονται. Εξαίρεση θα αποτελούν τα έργα με αυτεπιστασία που θα πρέπει να δημοπρατούνται μέσα σε 30 ημέρες.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των δήμων έθεσαν ως ζητήματα προτεραιότητας για την ένταξη των αντίστοιχων έργων στο ΕΣΠΑ, τη θαλάσσια συγκοινωνία, τις αστικές αναπλάσεις σε διάφορες περιοχές και τη δημιουργία κοινωνικών υποδομών για ομάδες της κοινωνίας που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Η θέση του αντιπεριφερειάρχη

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι των νέων καλλικρατικών δήμων της Θεσσαλονίκης  (Δήμαρχος Δέλτα Ν. Γιουτίκας, Δήμαρχος Θερμαϊκού Ι. Αλεξανδρής, Δήμαρχος Θέρμης Θ. Παπαδόπουλος, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, Δήμαρχος Καλαμαριάς Θ. Μπακογλίδης Δήμαρχος Λαγκαδά Ι. Αναστασιάδης, Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σ. Δανιηλίδης, Δήμαρχος Παύλου Μελά Δ. Παπαδόπουλος, Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ι. Καϊτετζίδης, Δήμαρχος Χαλκηδόνας Π. Δαϊκούδης), Αντιδήμαρχος Τεχν.Έργων Αμπελοκήπων-Μενεμένης Α. Κουσενίδης), ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονία Ιωάννης Χατζηδημητρίου, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου ΘεσσαλονίκηςΠ.Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μ. Ζορπίδης, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας -Π.Τ.Κ.Μ. Χ. Μάμαλης, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας- Τ.Κ.Μ. Α. Κονακλίδης, εκπρόσωποι των Ιερών Μητροπόλεων Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς-Ν.Κρήνης, Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως και Λαγκαδά, καθώς και περιφερειακοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, στην εισήγησή του, στηλίτευσε το γεγονός ότι η Κυβέρνηση παραχώρησε την αρμοδιότητα του ΕΣΠΑ έξι μήνες μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη δεσμεύοντας σε έργα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από το ποσό που υπήρχε στο περιφερειακό επιχειρησιακό μας πρόγραμμα.

«Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση μας παραχώρησε αυτό το εργαλείο μετά από έξι μήνες και στο διάστημα αυτό ενέταξαν και δέσμευσαν μεγάλο μέρος από τους πόρους του, στόχος μας είναι από δω και πέρα σε συνεργασία με όλους τους φορείς, να δούμε τι πόροι υπάρχουν, ποια έργα μπορούν να χρηματοδοτηθούν και ποιες είναι οι κύριες ανάγκες του νομού μας σε έργα τα οποία μπορούμε να εντάξουμε και να χρηματοδοτήσουμε», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα, μοναδικός στόχος των εμπλεκόμενων φορέων πρέπει να είναι να μην πάει ούτε ένα ευρώ χαμένο και τα έργα που θα δρομολογηθούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του νομού και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: