Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Πώς επιστρέψαμε στο τετραγωνάκι της εκκίνησης

fidaki_twra_kai_se_ekdoxh_ika_407561_bΛες και παίζουμε φιδάκι… Κοιμηθήκαμε στη μέση του ταμπλό, ρίξαμε το ζάρι μας, έφερε 8,2, ο αντίπαλος είπε πως έφερε 8,7 και χάλασε η παρτίδα. Βρεθήκαμε στο τετράγωνο με το κεφάλι του φιδιού και καταλήξαμε στην ουρά του: Στο τετραγωνάκι της εκκίνησης.

 

Αυτό συνέβη, επτά μέρες πριν τα εγκαίνια της ΔΕΘ: Τα… σπάσαμε, λέει, με την τρόικα, επειδή δε μας έβγαιναν τα νούμερα. Κι ο ένας υπουργός μετά τον άλλον, βγήκαν περαντζάδα σα κανάλια, να μας πείσουν ότι η κυβέρνηση όρθωσε ανάστημα και είπε “όχι” στους Τροϊκανούς.

Πρωί - πρωί πέρασε στην επίθεση ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης κατηγορώντας ευθέως την κυβέρνηση ότι ευθύνεται για την αποκαρδιωτική κατάσταση της Οικονομίας και την τρόικα ότι εφαρμόζει λανθασμένη συνταγή.

«Η συνταγή είναι κακή, αλλά η κυβέρνηση την αποδέχθηκε και η πολιτική που ακολουθεί είναι λανθασμένη» τόνισε μιλώντας στο Mega. Επισήμανε, δε, πως η ΝΔ έχει πει πολλές φορές ότι η συνταγή αυτή είναι λανθασμένη και βουλιάζει τη χώρα στην ύφεση.

«Δείτε και την έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής» παρατήρησε ο κ. Μιχελάκης και πρόσθεσε ότι «όχι μόνο δεν διορθώνει το λάθος της η κυβέρνηση, αλλά εμμένει, επιρρίπτοντας ευθύνες στην επιτροπή της Βουλής».

Επανέλαβε, δε, ότι η ΝΔ ζητά εκλογές διότι το κόστος από αυτές είναι μικρότερο από το να παραμείνει αυτή η κυβέρνηση στην εξουσία.

Τι συνέβη, όμως, αλήθεια και φθάσαμε ξανά στο τετραγωνάκι της Εκκίνησης;

To οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διέρρευσε πως προέβαλε το επιχείρημα ότι το έλλειμμα αυξάνεται περαιτέρω εξαιτίας της ύφεσης και εκτίμησε ότι θα διαμορφωθεί τελικά από το 7,6% στο 8,1% έως 8,2% του ΑΕΠ, διαφορά που, όπως υποστήριξε, καλύπτεται χωρίς πρόσθετα μέτρα.

Αντίθετα η τρόικα υπολογίζει το έλλειμμα του τρέχοντος έτους στο 8,6%-8,7% του ΑΕΠ, περιλαμβάνοντας στην πρόβλεψη και τη «μαύρη τρύπα», ύψους 1,7 δισ. ευρώ, που αναμένεται μέχρι και το τέλος του χρόνου, εκτιμώντας ότι η αύξηση αυτή οφείλεται σε παραλήψεις και αποκλίσεις της κυβερνητικής πολιτικής. Για το λόγο αυτό οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν τη λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 1,7 δισ. ευρώ, καθώς παρατήρησαν υστέρηση στα έσοδα κατά περίπου 1,1 δισ. ευρώ και αυξημένες δαπάνες που αφορούν τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 600 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου με τον Πρωθυπουργό (βρισκόταν στο Παρίσι για τη διάσκεψη της Λιβύης) κατά την οποία τον ενημέρωσε για τις απαιτήσεις της τρόικας, αποφασίστηκε να δοθεί αρνητική απάντηση στο αίτημα για νέα μέτρα, με αποτέλεσμα οι συνομιλίες να διακοπούν (σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις αναμένεται να επαναληφθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο).

Σ.σ.: Το φιδάκι της φωτογραφίας είναι χρηστικό. Τυπώστε το σε μεγέθυνση και παίξτε για να δείτε… αν θα πάρετε σύνταξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: