Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011

Νέες καταγγελίες για τη διόγκωση του ελλείμματος του 2009 μετά τα όσα είπε Θεσσαλονικιά καθηγήτρια

elliniki_statistiki_arxi_01Συνεχίζονται οι καταγγελίες για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Σε δηλώσεις του στον Βήμα 99,5 ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, συνήγορος του πρώην αντιπροέδρου της Αρχής Νίκου Λογοθέτη, κατηγόρησε …

τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου ότι «έλεγε 'ναι» σε ό,τι ήθελε η Eurostat.
Μάλιστα, αναφερόμενος στην παύση πέντε μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, είπε: «Κατάφεραν να διώξουν όλους τους επιστήμονες και κράτησαν τους 'yes men'».
Σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο, από την ηλεκτρονική αλληλογραφία του προέδρου της Αρχής προκύπτει ότι δεχόταν αφόρητες πιέσεις από τους δανειστές να συμπεριληφθούν στο έλλειμμα στοιχεία που το 'φούσκωναν' και τα οποία ο κ. Γεωργίου ενσωμάτωνε χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση.
Η υπόθεση αναμένεται να συζητηθεί αύριο, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, τα μέλη της οποίας θα ενημερώσει ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας αναμένεται να ζητήσει την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και πρώην μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ζωή Γεωργαντά είχε δηλώσει στον Βήμα 99,5 ότι το έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε σκοπίμως στο 15,4% του ΑΕΠ από την ανορθόδοξη εισαγωγή στοιχείων των ΔΕΚΟ.
«Το έλλειμμα του 2009 σκοπίμως παρουσιάστηκε στο 15,4% από την Eurostat, ώστε να φανεί μεγαλύτερο από το 14% της Ιρλανδίας και να ληφθούν στην Ελλάδα δυσβάσταχτα μέτρα» είπε η κ. Γεωργαντά, υποστηρίζοντας ότι «όλες οι αποφάσεις υπαγορεύονται από τη Eurostat και έρχονται στην Ελληνική Στατιστική Αρχή μόνο για να σφραγιστούν και μάλιστα εν γνώσει της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών».
Η ίδια είπε ότι εδώ και ένα χρόνο δεν έχει συνεδριάσει το συμβούλιο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και κατηγόρησε τον κ. Γεωργίου για μονομέρεια στις αποφάσεις.
Να σημειωθεί ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της Αρχής Νίκος Λογοθέτη αντιμετωπίζει κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος μετά από δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του με αφορμή καταγγελίες του προέδρου της Αρχής για παραβίαση προσωπικών δεδομένων.
Η υπόθεση έφθασε στην Δικαιοσύνη πριν έναν χρόνο, μετά από μηνυτήρια αναφορά του κ. Γεωργίου για παραβίαση του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου και απόσπαση από αυτό στοιχείων της υπηρεσίας.
Ο πρώην αντιπρόεδρος της Αρχής αρνείται τις κατηγορίες και αποδίδει την ποινική του εμπλοκή στη διαφωνία που είχε με τον κ. Γεωργίου ως προς την καταγραφή των στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν για την αποτύπωση του ελλείμματος της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: