Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Τελικά, τι έγινε με την Τρόικα;

cos08_venizelos.jpgΚοιμηθήκαμε με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλο να συζητά με τους Τροϊκανούς. Ξυπνήσαμε με τον Ευάγ. Βενιζέλο να έχει ορθώσει ανάστημα, σύμφωνα με πολλές διαρροές. Και φάγαμε μεσημεριανό με τον υπουργό Οικονομικών να διαψεύδει πως συνέβη το παραμικρό…

 

Όλα αυτά που είδα να αναγράφονται και να λέγονται σχετικά με διακοπή των συνομιλιών με την τρόικα, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Ο υπουργός επανέλαβε πως δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση αλλά για μια θεσμική συζήτηση μεταξύ εταίρων για την αξιολόγηση των μακροοικονομικών δεδομένων και έκανε λόγο για πυκνές, πολύωρες και σε φιλικό κλίμα οι συνομιλίες.

Οι συζητήσεις με την τρόικα ήταν πολύωρες αλλά διεξήχθησαν και διεξάγονται σε πολύ φιλικό και δημιουργικό κλίμα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΟΙΚ και τόνισε πως το σημαντικό για την κυβέρνηση είναι να προστατευθεί το συμφέρον και η προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

Τους… πήραν στο ψιλό

Όπως ήταν φυσικό, τα κόμματα της αντιπολίτευσης πήραν στο ψιλό την όλη κατάσταση.

«Όσα είπε ο κ. Βενιζέλος επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της ΝΔ για το βάθεμα της ύφεσης που αποτελεί και το βασικό πρόβλημα καθώς και ότι δεν έχει μπει πάτος στο βαρέλι» σημείωναν πηγές της ΝΔ.

Οι ίδιες πηγές απέδιδαν την κίνηση της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με την τρόικα στο ότι θέλει να κερδίσει χρόνο μέχρι την ΔΕΘ πριν ανακοινώσουν νέα μέτρα είτε για την αύξηση των εσόδων είτε για την μείωση των δαπανών.

«Ευτράπελες καταστάσεις με τραγικά ενδεχόμενα» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης τις εξελίξεις στην οικονομία, ενώ έκανε έκκληση για συλλογική προσπάθεια, αφού, όπως δήλωσε «το πρόβλημα της Ελλάδας δεν λύνεται από ένα κόμμα, είτε λέγεται ΠΑΣΟΚ είτε λέγεται ΝΔ».

«Όταν βάζεις "έναν ταύρο στο υαλοπωλείο" και του κουνάς μπροστά ένα κόκκινο πανί, δεν μπορείς μετά να κλαίγεσαι για τα σπασμένα γυαλικά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καρατζαφέρης.

«Της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά», δηλώνει ο Συνασπισμός μετά τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών, υπογραμμίζοντας ότι ύστερα από τις διαρροές περί ρήξεων και αδιεξόδου στις χτεσινοβραδινές συζητήσεις, ο Ευ. Βενιζέλος ενημέρωσε σήμερα σχετικά με την ανανέωση του ραντεβού με την τρόικα για μετά από δέκα ημέρες.

Ο ΣΥΝ εκτιμά ότι ο υπουργός κάνει λόγο για αναθεώρηση των οικονομικών στόχων, «επειδή οι τωρινοί δεν του βγαίνουν, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων, ακόμα πιο βάρβαρων, μέτρων για τον ελληνικό λαό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: