Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Κεφαλικός φόρος σε όποιον έχει σπίτι!

venizelos_papandreou_ipourgiko_20110911_01Τα ανακοίνωσε τα μέτρα ο πρω… υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Επιβεβαιώθηκε ότι, τα επόμενα δύο χρόνια, θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά σε όλα τα ακίνητα, μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ!

 

Επίσης, ενώ από το λαό η είσπραξη θα γίνει “ατάκα κι επί τόπου”, που έλεγε και το παλιό λαϊκό άσμα, άλλες… κοινωνικές ομάδες, όπως οι εφοπλιστές, καλούνται σε… συζήτηση για να συμβάλουν κι αυτοί, “επειδή δεν συνέβαλαν όσο θα μπορούσαν”.

Επικοινωνιακά, πάντως, ο κ. Βενιζέλος παίρνει άριστα. Όχι τόσο επειδή έκλεισε με το δακρύβρεχτο “στην καρδιά μας και την ψυχή μας έχουμε κάθε ελληνική οικογένεια”, όσο για το ότι διάλεξε να ανακοινώσει την επίθεση στο “κεραμίδι του Έλληνα” την ίδια μέρα που πριν δέκα χρόνια είχε γίνει η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους...

Ο κ.Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι “η αναχώρηση των επικεφαλής της τρόικας ήταν, όπως τόνισα κι εγώ, αλλά και η τρόικα, απολύτως συμφωνημένη. Συνδέεται με την ανάγκη να επεξεργαστούμε, όχι μόνον τον τρέχοντα, αλλά και τον επόμενο προϋπολογισμό. Με τον Όλι Ρεν δε σταματήσαμε ποτέ να είμαστε σε επαφή”, υπογράμμισε. Και πρόσθεσε με νόημα:

“Άλλα είναι αυτά που έχουν μεσολαβήσει. Πρόκειται για επαναλαμβανόμενα κακόγουστα παιχνίδια, οργανωμένη σπέκουλα που αφορά την ευρωζώνη συνολικά”.

Πριν ανακοινώσει τα βαριά μέτρα, έριξε κι έναν λεονταρισμό: Η Ελλάδα(…)είναι μικρή χώρα για να είναι ο καταλυτικός παράγοντας της Ευρωζώνης. Υπάρχουν χώρες που μπορούν να επηρεάσουν το ΑΕΠ της Ευρωζώνης από μόνες τους. Και δεν είναι δυνατό εμείς να αφήσουμε τη χώρα μας να γίνεται το δήθεν επιχείρημα για πράγματα που δε μας αφορούν”, βρυχήθηκε.

Ο κ. Βενιζέλος δικαιολόγησε τα μέτρα λέγοντας πως “η ύφεση, που φθάνει το 5%, πρέπει να ανασχεθεί”, επειδή “ύφεση σημαίνει μείωση εισοδήματος και ανασφάλεια” και υπογράμμισε πως, για τα μέτρα αυτά δεν υπήρξαν αντιδράσεις υπουργών. “Την απόφαση πήρε ομόφωνα το υπουργικό συμβούλιο”, τόνισε.

Έδωσε και αριθμούς. Όπως είπε, άμεση προτεραιότητα είναι η πλήρης επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και του 2011 και το 2012 που οδηγούν για το 2011 σε δημοσιονομικό έλλειμμα 17,1 δισ. και για το 2012 14,9 δισ. (συμπεριλαμβανομένου της εξυπηρέτησης του δημοσιονομικού χρέους).

Υποστήριξε πως το πρωτογενές έλλειμμα το 2009 ήταν πάνω από 24 δισ. ευρώ και το 2010 ήταν 11,2 δισ. ευρώ. Μίλησε για “μια δραστική μείωση”. Πρόσθεσε πως “εφόσον πετύχουμε τους στόχους μας, θα είναι 1,8 δισ. ευρώ, δηλαδή 0,8% του ελληνικού ΑΕΠ. Τότε θα έχουμε το 2012 πρωτογενές πλεόνασμα 3 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι τον Απρίλιο του 2012 θα έχουμε βγει στο ξέφωτο των πλεονασμάτων”.

Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν υστερήσεις γιατί “δεν έχουμε μια φορολογική διοίκηση που να μπορεί να τρέξει τα πράγματα και να ΄χουμε αποτέλεσμα”. Και με αυτά τα λόγια δικαιολόγησε την είσπραξη του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Μάλιστα, μίλησε για… μικρά ποσά!

“Μας λείπουν αυτά τα σχετικώς μικρά ποσά για να φτάσουμε σε α'γενές πλεόνασμα”, είπε!

Έτσι ανακοίνωσε:

  • Ειδικό τέλος στην ακίνητη περιουσία που θα εισπραχθεί μέσω ΔΕΗ (κατά μέσο όρο 4 ευρώ ανά τετραγωνικό, ανάλογα με την οικιστική ζώνη). Πρόσθεσε πως 8α εξετασθεί το ποιος υπάγεται στο κοινωνικό τιμολόγιο, καθώς και οι αλλαγές στις αξίες της γης. Το τέλος θα ισχύσει και του χρόνου. “Το ξέρουμε πόσο δυσβάστακτο είναι αλλά πρέπει να κάνουμε αυτή τη συλλογική προσπάθεια για να αποστομώσουμε τους πάντες”, πρόσθεσε.
  • Να περικοπεί ένας μισθός από όλους τους αιρετούς του δημοσίου.
  • Να γίνει κάλεσμα στον εφοπλιστικό κόσμο να συμμετάσχει στην εθνική δημοσιονομική προσπάθεια Είναι προφανές ότι υπάρχουν κατηφορίες πολιτών μας που δεν έχουν μετάσχει όσο πρέπει. Θα καλέσω προσωπικά τον εφοπλιστικό κόσμο προκειμένου να συζητήσουμε μαζί του με ποιον τρόπο θα συμμετάσχει σε αυτήν την προσπάθεια με πρακτικό και άμεσο τρόπο.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τους δυο μήνες που έρχονται “κολασμένους μήνες”, επειδή “πρέπει να κυρωθεί η συνθήκη για το EFSF. Διαφορετικά δε θα μπορούμε να πάρουμε το δάνειο”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: