Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Εν αναμονή απολύσεων ανακοίνωσε υπέρογκους μισθούς σε δημοτικές επιχειρήσεις η κυβέρνηση

xrima_06

Ένα σημαντικό δείγμα αποτύπωσης του μισθολογικού κόστους για τους υπαλλήλους των δημοτικών επιχειρήσεων, έχει για πρώτη φορά στα «χέρια» του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Μόνον που αφορά… παρελθόντα έτη!

 

Μετά από πρωτοβουλία του υφυπουργού Ντίνου Ρόβλια, για απογραφή του ετήσιου μισθολογικού κόστους των δημοτικών επιχειρήσεων, υπάρχει, πλέον, κατάσταση που δείχνει ότι στους δήμους γινόταν… πάρτι. Είναι, όμως, έτσι;

Κατ’ αρχήν, τα στοιχεία αφορούν το… 2010 –κι όχι το σήμερα. Από τότε, δημοτικές επιχειρήσεις που απασχολούσαν πολλούς υπαλλήλους, έχουν κλείσει!

Στα επανειλημμένα έγγραφα του υπουργείου ανταποκρίθηκαν μέχρι σήμερα 230 από τους 325 Δήμους. Από τους 230 Δήμους που ανταποκρίθηκαν, οι 12 δεν διέθεταν δημοτικές επιχειρήσεις το έτος 2010 και οι 9 είχαν επιχειρήσεις χωρίς τακτικό προσωπικό. Επίσης από αυτούς οι 44 Δήμοι δεν έστειλαν τα απαιτούμενα στοιχεία σύμφωνα με το υπόδειγμα της εγκυκλίου.

Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο κ. Ρόβλιας είναι από… δείγμα (όχι από το 100% των στοιχείων, αλλά από στοιχεία “άνω του 50%” τα οποία το υπουργείο θεωρεί “ασφαλές δείγμα”).

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:

  • α) Άνω του 60% των υπαλλήλων του κλάδου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) των δημοτικών επιχειρήσεων έχει ετήσιες αποδοχές μεγαλύτερες από τον αντίστοιχο μέσο όρο των δημοσίων υπαλλήλων ΠΕ.
  • β) άνω του 53% των υπαλλήλων του κλάδου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) των δημοτικών επιχειρήσεων έχει ετήσιες αποδοχές μεγαλύτερες από τον αντίστοιχο μέσο όρο των δημοσίων υπαλλήλων ΤΕ.
  • γ) Άνω του 55% των υπαλλήλων του κλάδου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) των δημοτικών επιχειρήσεων έχει ετήσιες αποδοχές μεγαλύτερες από τον αντίστοιχο μέσο όρο των δημοσίων υπαλλήλων ΔΕ.
  • δ) Άνω του 62% των υπαλλήλων του κλάδου Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) των δημοτικών επιχειρήσεων έχει ετήσιες αποδοχές μεγαλύτερες από τον αντίστοιχο μέσο όρο των δημοσίων υπαλλήλων ΥΕ.

Επίσης, παρατηρούνται πολλές ατομικές περιπτώσεις υπερβολικά υψηλών ετήσιων αποδοχών και μάλιστα σε Δήμους με κακό δείκτη οικονομικής κατάστασης. Και γι αυτό, βέβαια, δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ δικαιολογία.

Κάτι που, επίσης, δεν έχει ειπωθεί, είναι ότι στις δημοτικές επιχειρήσεις ΔΕΝ υπηρετούν δημόσιοι υπάλληλοι! Το προσωπικό των επιχειρήσεων διέπεται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα –ή είναι συμβασιούχοι. Αυτό σημαίνει ότι, μπορεί μεν να εμφανίζουν βασικό μισθό μεγαλύτερο από των δημοσίων υπαλλήλων, όμως οι δημόσιοι υπάλληλοι ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ έπαιρναν μεγαλύτερους μισθούς από τους υπαλλήλους των δημοτικών επιχειρήσεων!

Ποιοι δεν έδωσαν στοιχεία

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, οι Δήμοι που δεν έστειλαν στοιχεία είναι οι εξής:

Αγίου Ευστρατίου, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Αγράφων, Άκτιου-Βόνιτσας, Αλμυρού, Αμάριου, Αμοργού, Αμφίκλειας-Ελάτειας, Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, Άνδρου, Αντιπάρου, Αργιθέας, Αριστοτέλη, Αρριανών, Αρταίων, Βέλου-Βόχας, Βισαλτίας, Βορείων Τζουμέρκων, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Γαύδου, Γεωργίου Καραϊσκάκη, Γορτυνίας, Δέλτα, Δελφών, Διονύσου, Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας, Δυτικής Αχαΐας, Ελευσίνας, Εορδαίας, Ερυμάνθου, Ευρώτα, Ζαγοράς-Μουρεσίου, Ζωγράφου, Θάσου, Θερμαϊκού, Θέρμου, Ιάσμου, Ιητών, Ιθάκης, Ιστιαίας-Αιδηψού, Καισαριανής, Καντάνου-Σέλινου, Καρπενησίου, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κηφισιάς, Κιμώλου, Κόνιτσας, Κορυδαλλού, Κύμης-Αλιβερίου, Κω, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Μεγίστης, Μετσόβου, Μυκόνου, Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Ναυπλιέων, Νέας Σμύρνης, Νέστου, Νικολάου Σκουφά, Νότιας Κυνουρίας, Νοτίου Πηλίου, Παλαιού Φαλήρου, Παλλήνης, Παξών, Παπάγου-Χολαργού, Πάργας, Περάματος, Περιστερίου, Πύλης, Πύργου, Πωγωνίου, Ραφήνας-Πικερμίου, Ρήγα Φερραίου, Σαλαμίνας, Σερβίων-Βελβεντού, Σερίφου, Σίφνου, Σκιάθου, Σκύρου, Στυλίδας, Σύμης, Τανάγρας, Τρικκαίων, Φαρκαδόνας, Φιλαδελφείας-Χαλκηδόνος, Φλώρινας, Φυλής, Χαλκηδόνος, Χάλκης, Χίου, Ωραιοκάστρου, Ωρωπού.

Γιατί τέτοια ώρα τέτοια στοιχεία;

Τα συγκεντρωθέντα στοιχεία θα διαβιβαστούν στο υπουργείο Οικονομικών και στο υπουργείο Εσωτερικών, με το οποίο θα υπάρξει και συνεννόηση για το θέμα των Δήμων που δεν απέστειλαν.

Με τον τρόπο αυτό βέβαια, σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπου μέσα σε χρονικό διάστημα δέκα ημερών η κυβέρνηση καλείται να πάρει δραστικά μέτρα στο δημόσιο τομέα, τα οποία, όπως γράφτηκε στον Τύπο, θα περιλαμβάνουν και πολλές απολύσεις, πετυχαίνει κάτι πολύ σημαντικό: Να διχάσει τους εργαζόμενους και, όταν έρθει η ώρα των απολύσεων, όλοι να μιλούν για “αδικία που διορθώθηκε”… Ενώ, στην πραγματικότητα, απλά ανοίγει ο δρόμος για τον επόμενο επαγγελματικό κλάδο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: