Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Τι τρέχει με το φυσικό αέριο;

gas_01Διεθνή κομπίνα, με τη λειτουργία καρτέλ, που διαμορφώνει τις τιμές του φυσικού αερίου, ερευνούν τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Ελεγκτές εισέβαλαν σε γραφεία 20 ομίλων διακίνησης φυσικού αερίου στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη και τα ΄καναν όλα φύλλο και φτερό!

 

Οι ελεγκτές αναζητούσαν έγγραφα και ντοκουμέντα, για να στοιχειοθετήσουν τη λειτουργία καρτέλ. Παρά το ότι η Ε.Ε. δεν ανακοίνωσε το παραμικρό –και περισσότερο τα ονόματα των εταιριών- κάποια από αυτά έγιναν γνωστά.

Η έκπληξη όλων ήταν μεγάλη όταν διαπιστώθηκε πως, σε έλεγχο υποβλήθηκαν θυγατρικές του Ρώσικου κολοσσού Gazprom. Οι εταιρίες που ελέγχθηκαν, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, εδρεύουν σε Τσεχία, Αυστρία, Βουλγαρία και Γερμανία. Ελέγχθηκαν εταιρίες σε, συνολικά, δέκα χώρες.

Η αυστριακή OMV AG επιβεβαίωσε διά στόματος του διευθύνοντος συμβούλου της ότι συγκαταλέγεται στις εταιρίες αυτές. Ο Γκέρχαρντ Ράις τόνισε πως η εταιρία «λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια» και συνεργαζόμαστε με την αρχή προστασίας ανταγωνισμού.

Εκπρόσωπος της Gazprom στη Γερμανία, δήλωσε πως «η εταιρία δεν έχει τίποτε να κρύψει και περιμένει με ψυχραιμία να διενεργηθεί η έρευνα». Αλλά και στελέχη της βουλγαρικής Bulgargaz και της E.ON Ruhrgas - της μεγαλύτερης επιχείρησης φυσικού αερίου στη Γερμανία- επίσης παραδέχθηκαν ότι βρίσκονται μεταξύ των ομίλων που οι διασυνδέσεις τους με την Gazprom μπήκαν στο μικροσκόπιο.

Ο λόγος που οι ευρωπαίοι ελεγκτές έβαλαν στο μικροσκόπιο τον Ρώσο γίγαντα, είναι επειδή υπάρχουν υποψίες ότι σύναψε συμφωνίες κατανομής των αγορών, περιλαμβάνοντας στα συμβόλαια όρους για εδαφικούς περιορισμούς. Αν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί, τότε η Gazprom, αλλά και όποια εταιρία αποδειχθεί ότι εμπλέκεται, κινδυνεύει με πρόστιμα ισόποσα του 10% των ετήσιων κερδών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: