Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Πετούν τα τσιγάρα απ' τα περίπτερα!

Αποφασισμένοι να βάλουν τέρμα στη μείωση του εισοδήματός τους είναι οι ιδιοκτήτες περιπτέρων. Κι επειδή τη μεγαλύτερη απώλεια κέρδους την υφίστανται από τη μείωση του ποσοστού στην πώληση των τσιγάρων, αποφάσισαν να... πετάξουν τα προϊόντα καπνού από τα περίπτερά τους.

Οι ιδιοκτήτες περιπτέρων της Θεσσαλονίκης πήραν αυτήν την απόφαση λίγες ημέρες πριν την πανελλαδική συγκέντρωσή τους, στον Πειραιά. Τα αιτήματά τους έχουν διπλή κατεύθυνση:
Από το κράτος ζητούν την μείωση της αναλογικής φορολογίας από το 65% στο 60% ώστε η διαφορά που θα προκύψει να αυξήσει τα υφιστάμενα εξευτελιστικά ποσοστά σε ευπρεπή επίπεδα βιωσιμότητας.
Από τις καπνοβιομηχανίες ζητούν την διαμόρφωση του ποσοστού κερδοφορίας των εταιρειών επί της αποφορολογημένης αξίας στο 55%, αφού αυτές διατηρούν τη δυνατότητα στοχευμένης κερδοφορίας , με την διαμόρφωση της λιανικής τιμής, αλλά και τον υπολογισμό της κερδοφορίας μας ανά φορολογική μονάδα ή ανά τεμάχιο τσιγάρου, μην αντέχοντας να πριμοδοτούμε άλλο από την κερδοφορία μας, την έκδοση πακέτων με παραπάνω από 20 τσιγάρα.
"Είναι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουμε όταν η πώληση των τσιγάρων με την σημερινή τιμολογιακή πολιτική είναι ασύμφορη και μας οδεύει κατευθείαν σε πτώχευση του κλάδου. Τα διλήμματα του τύπου π.χ. πώς θα πάνε τα τσιγάρα σε άλλα μαγαζιά (σουπερ μάρκετ), είναι αστεία και ανακριβή, όταν το ποσοστό είναι τέτοιο που κανείς σοβαρός επαγγελματίας δεν θα επένδυε στην πώληση τσιγάρων" απαντά, σε όσους τον ρωτούν τι θα γίνει αν αρχίσουν να πουλούν τσιγάρα άλλοι κλάδοι, ο πρόεδρος της Ένωσης Καπνοπολών - Ενοικιαστών Περιπτέρων και Πωλητών Ψιλικών Θεσσαλονίκης, Κώστας Ιακώβου.
Όσον αφορά τις καπνοβιομηχανίες, ο κ. Ιακώβου τονίζει: "Οι εταιρείες μας αντιμετωπίζουν στην πράξη ως είλωτες για να κάνουν τη δουλειά τους και όχι ως ισότιμους εταίρους στην αγορά των καπνοβιομηχανικών προϊόντων. Είναι καιρός εμείς που απομείναμε, αν θέλουμε να υπάρχουμε και αύριο στο επάγγελμα, να πάρουμε άμεσα πρωτοβουλίες διεκδίκησης. Διλήμματα του τύπου, μα θα πουλάει ο δίπλα ή αν θα το κάνουν όλοι κλπ μας καθηλώνουν στην απραξία".

Δεν υπάρχουν σχόλια: