Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Αποστάσεις Κουκιάδη από το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων

koukiadis_01Μουδιασμένος εμφανίστηκε, πριν από λίγο, ο πρόεδρος του νεοσύστατου Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, καθηγητής πανεπιστημίου, Ιωάννης Κουκιάδης. Δεν έκρυψε, μάλιστα, ότι αν η επιτροπή δεν λειτουργήσει υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, θα παραιτηθεί! >>>

“Δεν έχω κανέναν λόγο να επιμείνω σε έναν ρόλο που δε θα μπορώ να κάνω κάτι”, δήλωσε επί λέξει, στην εκπομπή του Σκάι “Σκάι Τώρα”, με την Πόπη Τσαπανίδου…

Ο κ. Κουκιάδης τόνισε πως “το τι θα αξιοποιηθεί είναι πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης. Το ταμείο δεν μπορεί να πάρει τέτοια απόφαση. Εμείς είμαστε εκτελεστικό όργανο, ώστε η αξιοποίηση να γίνει με όρους διαφάνειας”. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι δεν έχει κάποια σχετική ενημέρωση, αφού “όλα έγιναν γρήγορα. Το απόγευμα της Παρασκευής μίλησα με τον αρμόδιο υπουργό και, χθες, Δευτέρα, ανακοινώθηκε”…

Πολλές φορές, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Κουκιάδης υπογράμμισε πως “ο σχετικός νόμος ίδρυσης του Ταμείου προβλέπει ότι πρώτα θα γίνουν οι πράξεις(σ.σ. από την κυβέρνηση). Η κυβέρνηση θα παίρνει την απόφαση, θα μεταβιβάζει τις μετοχές στο Ταμείο κι εκείνο θα λέει αν αυτό γίνεται με διαφάνεια. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα αποφασίζουμε. Δεν είναι δικός μας ο ρόλος της απόφασης. Είναι εκτελεστικός ο ρόλος μας”, είπε χαρακτηριστικά.

Για τον πρόεδρο του Ταμείου το διακύβευμα είναι “αν πρέπει να γίνει με διαφάνεια και η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας”. Παραδέχτηκε, πάντως, ότι, στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, τα ατού μας είναι “πολύ μικρά”. Για να προσθέσει: “Υπάρχουν εμπειρογνώμονες και σύμβουλοι για να μας πουν τι μπορεί να περπατήσει και τι όχι”.

Αναφέρθηκε, επί μακρόν, στον ανθρώπινο παράγοντα. Τόσο όσον αφορά τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ που υπάρχει περίπτωση να ιδιωτικοποιηθούν, όσο και στην κοινωνία. Μάλιστα, ζήτησε νομιμοποίηση του εγχειρήματος από την κοινωνία!

“Πρώτα είναι η ανθρώπινη πλευρά. Οι επιχειρήσεις έχουν και προσωπικό και την τύχη του πρέπει να δούμε πρώτα. Θα δούμε αν είναι δυνατό να μην γίνει παραχώρηση, αλλά, για παράδειγμα, με τιτλοποίηση, ή άλλους τρόπους. Δυστυχώς, δεν είμαι αρμόδιος να απαντήσω σε τεχνοκρατικά θέματα”, τόνισε και πρόσθεσε:

“Θεωρώ εύλογες τις αντιδράσεις. Αν δε γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις ποια θα είναι η επόμενη ημέρα; Θα γίνει ανταγωνιστική η επιχείρηση ή θα κλείσει; Δεν μπορούν, πάντως, τέτοιες αποφάσεις, να μην έχουν τη νομιμοποίησή τους από την κοινωνία. Είναι ευθύνη όλων να πάρουν θέση στο θέμα, και κομμάτων και συνδικάτων και της κοινωνίας”.

Όταν η δημοσιογράφος του επεσήμανε ότι ο… πολιτικός του προϊστάμενος, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντ. Οικονόμου, παραδέχτηκε πως τα απαιτούμενα 50 δισ. ευρώ που χρειάζεται η χώρα μας δεν θα συγκεντρωθούν με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, επιτέθηκε (με το… γάντι, πάντως), στον κυβερνητικό αξιωματούχο:

“Το τι πιστεύει ο κ. Οικονόμου δεν το ξέρω. Το πού στηρίζει αυτό που λέει ότι δε θα καταφέρουμε, επίσης δεν το ξέρω. Θα πρέπει,όμως, κάποιοι να μιλούν τεκμηριωμένα. Κι εκεί να δούμε ποιος έχει δίκιο. Έχω τη γνώμη ότι όλα αυτά θα πρέπει να συζητηθούν αφού αρχίσει να λειτουργεί το ταμείο”.

Μπορεί η επιλογή του κ. Κουκιάδη και η ανακοίνωση της τοποθέτησής του να έγινα γρήγορα, όπως λέει ο ίδιος, το θέμα, όμως, των ιδιωτικοποιήσεων περπατά σαν τη χελώνα. Μάλιστα, όπως ο ίδιος είπε, ακόμη δεν έχει συνταχθεί ούτε το καταστατικό του Ταμείου.

“Ας περιμένουμε λίγο… Είναι ένα μεγάλο εγχείρημα που δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη νομιμοποίησή του από την κοινωνία. Πρέπει να γίνει μια σωστή ενημέρωση. Υπάρχει το ερώτημα, η τεράστια περιουσία του δημοσίου αξιοποιείται σωστά; Στο ρόλο μας είναι να καταγράψουμε την περιουσία και να δούμε τι ανήκει στο κράτος”, υπογράμμισε. Κι έκρινε “πρόωρη” τη συζήτηση. “Κρατάω αποστάσεις. Όταν θα υπάρξουν προτάσεις, τότε θα μπορέσει η επιτροπή να απαντήσει αν μια ιδιωτικοποίηση μπορεί να γίνει με καλούς όρους. Να ευχόμαστε να είναι αποτελεσματική, επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου”, κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: