Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Τι είπε ο Βενιζέλος στο Ρόιτερς

venizelos_reuters_01Η ελληνική οικονομία θα διολισθήσει και άλλο πριν αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά την επόμενη χρόνια, χάρη σε γρήγορες "ενέσεις" ευρωπαϊκών κεφαλαίων και σε μεταρρυθμίσεις που τονώνουν την ανάπτυξη. Αυτό δήλωσε ο νέος Υπουργός Οικονομικών …>>>

Ευάγγελος Βενιζέλος στο Reuters την Παρασκευή, σε συνέντευξή του στην Ντίνα Κυριακίδου.

Στην πρώτη του συνέντευξη στα διεθνή ΜΜΕ από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο μήνα, ο κ. Βενιζέλος δεσμεύθηκε να επιταχύνει τις προσπάθειες για την πώληση κρατικών εταιρειών και το χτύπημα στη φοροδιαφυγή.

"Αυτή είναι η υποχρέωση μας, η ελπίδα μας και ο στόχος μας: να επιστρέψουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης του χρόνου. Διότι χωρίς ανάπτυξη, δεν γίνεται να επιτευχθούν οι στρατηγικοί μας στόχοι", τόνισε. Προαναγγέλλει, δε, συνεργασία με… ιδιωτικές εταιρίες ελέγχου και με άλλες χώρες και οι οποιεσδήπτε αλλαγές θα είναι χρηματοοικονομικά ουδέτερες:

“Θέλουμε να αυξήσουμε παραπάνω τα έσοδά μας και να περικόψουμε τις δαπάνες ώστε να είμαστε άνετα εντός των στόχων. Θέλουμε αυτή η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος να ενισχύσει την απλότητα, την σταθερότητα και την δικαιοσύνη και να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη”, είπε ο κ. Βενιζέλος

Στη συνέντευξή του, ο υπουργός Οικονομικών, επιμένει στις ταχύτατες αποκρατικοποιήσεις: “Θα δημιουργήσουμε άμεσα το κρατικό ταμείο αποκρατικοποιήσεων για να επιτύχουμε τον στόχο αυτής της χρονιάς και μέχρι το 2015. Ο στόχος του 2011 είναι εφικτός διότι αφορά σε περιουσιακά στοιχεία που δεν επιβαρύνονται με πολύπλοκα νομικά προβλήματα”, είπε.

Πρόσθεσε πως αρκετές δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας -λιμάνια, τράπεζες και άλλα κρατικά περιουσιακά στοιχεία που είναι προς πώληση φέτος- θα πωληθούν γρήγορα και συμπληρώνει πως ήδη προετοιμάζει το έδαφος για πιο πολύπλοκες ιδιωτικοποιήσεις που θα ακολουθήσουν. Μάλιστα, εκφράζει την ελπίδα οι πλούσιοι Έλληνες πλοιοκτήτες να ενδιαφερθούν για μερικά από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία.

Υποστηρίζει, ακόμη, πως, για ορισμένα μέτρα, υπάρχει συνέντευξη: “Η εντύπωση που υπάρχει στο εξωτερικό για πλήρη απουσία συναίνεσης είναι εν μέρει αδικαιολόγητη, διότι οι διαφορές μας είναι αμελητέες και υπάρχει ευρύτατη συμφωνία στα θεμελιώδη ζητήματα”, είπε. Τόνισε επίσης ότι θα εργαστεί μαζί με την Νέα Δημοκρατία στην διαδικασία διορισμού του πενταμελούς Διοικητικού Συμβουλίου του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και ότι ελπίζει να συνεργαστεί και στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Όσο για τους Αγανακτισμένους, υποστηρίζει πως η αντίδραση δεν είναι τόσο σφοδρή αν λάβει κανείς υπόψη το σοκ που έχει υποστεί η κοινωνία λόγω της κρίσης.


 


* Σχετικό link: Greek finance minister aims return to growth in 2012, (Reuters. 01.07.2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια: