Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Όλι Ρεν: Σοβαρός κίνδυνος εξάπλωσης της ελληνικής κρίσης

ren_01Σοβαρό κίνδυνο εξάπλωσης της κρίσης χρέους που πλήττει την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες «βλέπει» ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν. Μάλιστα, καλεί την Ευρώπη να λάβει σύντομα αποφάσεις. >>>

 

Για τον κ. Ρεν η κρίση παίρνει «ολοένα και περισσότερα συστημικά χαρακτηριστικά». Τη δήλωση έκανε ο επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Όσον αφορά το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, είπε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν ήδη καταλήξει στο 99% της συμφωνίας και πρέπει να δοθεί το συντομότερο.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε από την πλευρά του ότι οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν χρόνο μέχρι το Σεπτέμβριο για να συμφωνήσουν στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διάσωση της Ελλάδας είναι βέβαιη.

Το Reuters επικαλείται δηλώσεις κορυφαίου Ευρωπαίου διπλωμάτη, σύμφωνα με τον οποίο την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ με θέμα την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Άλλοι διπλωμάτες ανέφεραν στο πρακτορείο ότι η ημερομηνία είναι ακόμη υπό συζήτηση.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κάλεσε τη χώρα μας να κάνει ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες. «Έγινε πολλή δουλειά από την Ελλάδα για τη μείωση του ελλείμματος και για την επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας, της τάξης των 5 εκατοστιαίων μονάδων ως προς το ΑΕΠ... Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα», παραδέχθηκε. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι αυτό «δεν είναι αρκετό».

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ εμφανίστηκε εξάλλου επιφυλακτική αναφορικά με τους όρους του νέου πακέτου διάσωσης της χώρας. Όσον αφορά στο κατά πόσο οι τράπεζες έχουν τα μέσα να υποστηρίξουν μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και εάν αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το θέμα αυτό δεν έχει συζητηθεί στο πλαίσιο του ΔΝΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ είπε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στα δύο. Τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής αναμένονται στο τέλος της εβδομάδας. Ας περιμένουμε τα τεστ για να επιχειρήσουμε την αποτίμηση της ισχύος, τη σχετική ευρωστία σε σχέση με τις εν δυνάμει απώλειες. Σε αυτό το στάδιο δεν εξάγω συμπεράσματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: