Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Έρευνες για την καθυστέρηση εκμετάλλευσης του κοιτάσματος ζεόλιθου στον Έβρο

O γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης θα διερευνήσει τις αιτίες της καθυστέρησης στην προκήρυξη του διαγωνισμού της επένδυσης για την αξιοποίηση του κοιτάσματος ζεόλιθου στο Δήμο Πετρωτών Έβρου. Η διαβίβαση του φακέλου έγινε από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Το ΥΠΕΚΑ έχει απορρίψει διαχρονικά, με διαδοχικές αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας τα τελευταία χρόνια, εισηγήσεις για απευθείας ανάθεση της εκμετάλλευσης και έχει ζητήσει από τον Δεκέμβριο του 2010, με έγγραφό του προς την Περιφέρεια, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός.
Αρμόδιοι παράγοντες του ΥΠΕΚΑ ανέφεραν τέλος ότι αν η προκήρυξη του διαγωνισμού είχε γίνει από το Δεκέμβριο, σίγουρα σήμερα θα υπήρχε ανάδοχος και θα ξεκινούσε η εκμετάλλευση του κοιτάσματος.
Οι έρευνες του ΙΓΜΕ στην περιοχή έδειξαν ότι υπάρχει εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα μεγέθους 7 εκατ. τόνων. Ο ζεόλιθος χρησιμοποιείται σαν συμπλήρωμα διατροφής, αλλά και ως φίλτρο για τη δέσμευση βλαβερών ουσιών στο νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: