Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Βροχή απολύσεων συμβασιούχων από το δημόσιο τομέα

Δεν ενεργοποιείται η ρύθμιση για εργασιακή εφεδρεία στο προσωπικό που θα μείνει χωρίς αντικείμενο από τις καταργήσεις φορέων και οργανισμών του Δημοσίου. Οι μόνιμοι δεν θα θιγούν καθόλου ενώ η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη σκληρότητά της απολύοντας όλους τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνο μετά την οριστική κατάργηση των φορέων. Οι μόνιμοι ...
και αορίστου χρόνου εργαζόμενοι θα μετακινηθούν με το ίδιο μισθολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς στα εποπτεύοντα υπουργεία. 
Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση αποφεύγει ν' ανοίξει ένα ακόμα σωτερικό μέτωπο δυναμιτίζοντας την κοινωνία και προκαλώντας νέο κύμα κινητοποιήσεων.
Η εξέλιξη όμως αυτή προβληματίζει την τρόικα καθώς η κυβέρνηση καθυστερούσε τις ανακοινώσεις μέχρι να εκταμιευθεί και η πέμπτη δόση του δανείου από την τρόικα ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα.
Ωστόσο, προβλέπεται για το προσωπικό με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, καθώς και τους μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους, που θα μεταταχθούν, ότι πρέπει να αποδεχτούν τη μετακίνησή τους εντός 15 ημερών από τη δημοσίευση της πράξης μεταφοράς, αλλιώς θα απολύονται χωρίς αποζημίωση. 
Επίσης, σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου των υπό κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμών, καθώς και των υπό λύση και εκκαθάριση ανωνύμων εταιρειών, και οι συμβασιούχοι έργου θα απολύονται μετά την οριστική κατάργηση των νομικών προσώπων, όπου απασχολούνται.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας(φωτογραφία), επανέλαβε για μία ακόμη φορά, σε προχθεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή», πως «δεν τίθεται θέμα απολύσεων δημόσιων υπαλλήλων, δεν το επιτρέπει το Σύνταγμα, ούτε βεβαίως είναι πολιτική επιλογή οι απολύσεις». 
«Ακόμα και για το προσωπικό φορέων εκτός της κεντρικής κυβέρνησης, που βάσει υπηρεσιακού σχεδίου κρίνεται ότι πλεονάζει, ψηφίσαμε ρυθμίσεις που προσφέρουν δυνατότητες ασφαλούς εργασιακής προοπτικής. Όλα αυτά αποτελούν ένα περίγραμμα θέσεων, που η εφαρμογή τους στην πράξη ποικίλλει από περίπτωση σε περίπτωση», επισημαίνει στην ίδια συνέντευξη ο κ. Ρέππας.
____________________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια: