Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Τα γράμματα, η Πελοπόννησος και η προσπάθεια ανάκαμψης (του Έλληνα πρωθυπουργού)

Μερικές ειδήσεις χρειάζεται να ωριμάσουν… Έτσι κι αυτή με τις επιστολές Δούκα που στάλθηκαν στο τέλος του 2008 στον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, από τον τότε υφυπουργό Οικονομικών, Π. Δούκα, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα όδευε προς το χείλος της οικονομικής καταστροφής.

 

Οι επιστολές που δημοσίευσε, σήμερα, το Βήμα της Κυριακής, μαζί με το περίφημο ρεπορτάζ για την πανεθνική στάση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, έρχονται, απλά, να επιβεβαιώσουν αυτό που γνωρίζαμε όλοι: Ότι τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ, γνώριζαν πού πηγαίνει η χώρα. Κι όμως, αυτό που υποψιαζόμασταν, προκάλεσε… αίσθηση εν μέσω θέρους, αν πιστέψουμε τα ειδησεογραφικά site που, από το πρωί, αναπαράγουν το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του κ. Δούκα σε επιστολή του με ημερομηνία 23 Δεκεμβρίου 2008, όπου σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, σημείωνε ότι το επόμενο ενδεκάμηνο το Δημόσιο η χώρα θα χρειαστεί να δανειστεί ίσως και πάνω από 47 δισ. ευρώ μέσα σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό διεθνές επενδυτικό κλίμα.

Ο Κ. Καραμανλής, λοιπόν, γνώριζε. Και τι έκανε; Όλοι σπεύδουν να πουν “τίποτα”. Είναι, όμως, έτσι; Μάλλον όχι.

Ο τότε πρωθυπουργός, προφανώς γνωρίζοντας το τι ερχόταν για τη χώρα, αποφάσισε να μας πάει σε πρόωρες εκλογές, ώστε να έχει νωπή μια λαϊκή εντολή, για να πάρει σκληρά μέτρα. Μέτα τα οποία απαρίθμησε, ένα προς ένα, στην περίφημη προεκλογική του ομιλία στην πλατεία Αριστοτέλους. Ποιος άκουγε, όμως, τότε; Κανείς. Οι μισοί Έλληνες κουνούσαν σημαιάκια κι οι άλλοι μισοί είχαν, ήδη, αποφασίσει να ψηφίσουν Παπανδρέου, γιατί… λεφτά υπήρχαν….

Ήταν λάθος του Καραμανλή αυτό; Εκ των υστέρων λέμε ναι. Σκεφτείτε, πάντως, χωρίς να δικαιολογούμε την τακτική του, μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, με το βάρος του σκανδάλου του Βατοπεδίου, να θέλει –για παράδειγμα- να ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα… Δε θα ΄χε μείνει… κρουαζιερόπλοιο για κρουαζιερόπλοιο και τουρίστας για τουρίστας!

Με αφορμή το δημοσίευμα ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Κωστής Αϊβαλιώτης παρατήρησε χαρακτηριστικά: «Οι βαρόνοι της ΝΔ την βρήκαν από έναν Δούκα ... Ο Πέτρος Δούκας αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ήξερε που οδηγούνταν τα πράγματα και δεν έλαβε τα μέτρα που επιβάλλονταν».

Εν τω μεταξύ την αντίδραση του ΚΚΕ προκάλεσαν οι αναφορές τόσο του πρωθυπουργού όσο και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε συνεντεύξεις τους, σχετικά με τις αποφάσεις των Βρυξελλών. Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Περισσού, «οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης για τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που συναποφάσισε με την πλουτοκρατία και την ΕΕ και τα οποία θεωρεί ανάσα η ΝΔ, σηματοδοτούν ότι έρχονται ακόμα χειρότερες μέρες για το λαό».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, μονόδρομος για το λαό είναι να εγκαταλείψει τα αστικά κόμματα, να συμπορευτεί μαζί του «για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την αποδέσμευση από την Ε.Ε.».

Σχολιάζοντας εξάλλου την αποστροφή του Πρωθυπουργού κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, που προβάλλεται στο σημερινό Τύπο («Τι θέλετε να κάνω; Μήπως να βάλω ενέχυρο τα νησιά ή να πουλήσω την Πελοπόννησο;»), ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. σημείωσε πως «καλό θα ήταν να θύμιζε ο πρωθυπουργός στους Ευρωπαίους ότι η Πελοπόννησος είχε ένα δικό της θεό, τον Πάνα, ο οποίος είχε ένα δικό του τρόπο να λύνει τα προβλήματα.»

Είναι, πλέον, ηλίου φαεινότερο, ότι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και το περιβάλλον του προσπαθούν, με κάθε τρόπο, να ανακάμψουν. Στον κάθε Έλληνα έχει γίνει συνείδηση πως:

  • χάθηκε πολύτιμος χρόνος από την ημέρα που ανέλαβε την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ
  • το μεσοπρόθεσμο ήταν… αχρείαστο
  • συνεχίζουμε να δανειζόμαστε για να τα βγάλουμε πέρα και, πάλι, θα ΄ρθει η ώρα της πληρωμής.
  • ενάμιση χρόνο τώρα ακούμε για ανάπτυξη κι ανάπτυξη δε βλέπουμε
  • για πολλοστή φορά την πληρώνουν οι μισθωτοί κι οι συνταξιούχοι

Το ερώτημα είναι: Πόσοι θα πεισθούν ότι ο πρωθυπουργός πιέσθηκε να πουλήσει την Πελοπόννησο και δεν το έκανε; Πόσοι θα πεισθούν ότι, όταν αναλάμβανε τη διακυβέρνηση της χώρας, δεν γνώριζε και πίστευε πως “λεφτά υπάρχουν”; Θα το δείξουν οι δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου…

Δεν υπάρχουν σχόλια: