Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Διαρροή στο Ρόιτερς του προσχεδίου συμφωνίας: Τι σχεδιάζεται για την Ελλάδα

Ελάχιστες ώρες πριν την τηλεδιάσκεψη μεταξύ των κυβερνητικών αξιωματούχων της ευρωζώνης και των εκπροσώπων της Κομισιόν, της ΕΚΤ και όλων γενικά των εμπλεκομένων με τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη λύσης στο θέμα του ελληνικού χρέους, έγγραφο που “διέρρευσε” προς το πρακτορείο Reuters αν μη τι άλλο καταδεικνύει πως οι Ευρωπαίοι ΔΕΝ ... έχουν καταλήξει, ούτε την ύστατη ώρα, σε μια πρόταση, σε μια εναλλακτική, την οποία θα στηρίξουν μέχρι τέλους!
Συγκεκριμένα, το έγγραφο που επικαλείται το Reuters και φέρεται να έχει ημερομηνία 16 Ιουλίου, περιλαμβάνει όχι μία, αλλά τρεις εναλλακτικές επιλογές για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Συνοπτικά, η πρώτη αφορά στην επαναγορά ελληνικού χρέους σε συνδυασμό με οικονομικές ενισχύσεις για ιδιώτες ομολογιούχους, η δεύτερη ουσιαστικά είναι αμιγώς η γαλλική πρόταση για μετακύλιση ομολόγων και η τρίτη είναι η πρόταση για επιβολή ενός ειδικού φόρου στον χρηματοπιστωτικό τομέα (τράπεζες), σε συνδυασμό με μια επιλεκτική συμφωνία “τύπου Βιέννης” με τις ιδιωτικές τράπεζες που κατέχουν το μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού χρέους, ώστε να διατηρήσουν την έκθεσή τους στα ελληνικά ομόλογα και μετά τη λήξη τους.
Η πρώτη επιλογή εκτιμάται ότι μπορεί κάλλιστα να πυροδοτήσει αντιδράσεις από τους οίκους αξιολόγησης. Τουτέστιν, να αξιολογηθεί η εξέλιξη αυτή ως “επιλεκτική χρεωκοπία”. Παρόλα αυτά, αυτή η λύση είναι μακράν η πιο αποτελεσματική ως προς τη μείωση -σε απόλυτους αριθμούς- του ελληνικού χρέους.
Η δεύτερη επιλογή, δηλαδή το «roll over» ομολόγων λήξης έως και το 2014, ομοίως θα μπορούσε να προκαλέσει επιλεκτική χρεοκοπία, ενώ η τρίτη επιλογή, η οποία έχει ένα σαφές πλεονέκτημα, το γεγονός ότι επ' ουδενί δεν μπορεί να δώσει αφορμές στους οίκους αξιολόγησης να “πειράξουν” την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, προϋποθέτει ότι οι Ευρωπαίοι τάχιστα θα πρέπει να συμφωνήσουν στο πως θα επιβάλουν ειδικούς φόρους στις τράπεζες, για να δημιουργήσουν ένα “αποθεματικό” προς χρήση από την Ελλάδα για αγορά χρέους, παράλληλα με την υιοθέτηση χαμηλότερων επιτοκίων και την επιμήκυνση των δανείων της Ελλάδας από το EFSF. Αυτή η λύση ίσως είναι η πιο “ασφαλής” για όλους, αλλά συνάμα είναι και η πιο περίπλοκη!
Εν τω μεταξύ, το γεγονός ότι η ευθύνη αποφυγής μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας εναπόκειται στις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ευρωζώνης, επισημαίνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε συνέντευξή του στην ημερήσια σλοβακική εφημερίδα "Hospodarske Noviny".
"Ένα πιστωτικό συμβάν, μια στάση πληρωμών, επιλεκτική ή μη, πρέπει να αποφευχθεί. Ζητάμε από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να βρουν τις κατάλληλες λύσεις, το ταχύτερο δυνατόν" τονίζει. "Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι η χρεοκοπία ενός κυρίαρχου κράτους, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής και διεθνούς δημοσιονομικής κρίσης, θα είναι μια καλή λύση;" σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
______________________________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια: