Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Δραματική μείωση της κατανάλωσης

desertΔεν τρώμε, δεν μετακινούμαστε, δεν κάνουμε περιττές ή και αναγκαίες αγορές. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα των στατιστικών στοιχείων της ΕΣΥΕ για το δείκτη κύκλου εργασιών στο λιανεμπόριο που μειώθηκε κατά 8% τον Μάιο έναντι του περσινού μήνα αντίστοιχα. Μάλιστα …

το 2010 σε σύγκριση με το 2009 (ίδιος μήνας) η πτώση ήταν μόλις 1%, γεγονός που δείχνει ότι από το Μνημόνιο κι έπειτα ο κόσμος έπαψε να πηγαίνει στα μαγαζιά και τα σούπερ μάρκετ.

Η μείωση προήλθε κυρίως από τις μειώσεις στα Βιβλία και Χαρτικά κατά 2%, στα φαρμακευτικά κατά 3,1%, στα καύσιμα κατά 3,3% και στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων κατά 5,4.

Δηλαδή καταναλώνουμε πολύ λιγότερα, ακόμη και για βασικά αγαθά ή αγοράζουμε τα φθηνά έστω κι αν δεν είναι καλής ποιότητας. Επίσης, οι μετακινήσεις με το αυτοκίνητο έχουν γίνει πολυτέλεια
Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών, χωρίς τα καύσιμα κατά το μήνα Μάιο 2011, σε σύγκριση με το δείκτη του Μαΐου 2010, σημείωσε μείωση 8,8%, έναντι μείωσης 5,0%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.
Ο Δείκτης Όγκου, με τα καύσιμα, κατά το μήνα Μάιο 2011, σε σύγκριση με το δείκτη του Μαΐου 2010, σημείωσε μείωση 10,9%, έναντι μείωσης 7,1%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009. Η καταστροφή αυτή στο λιανικό εμπόριο έχει διπλή σημασία. Αφενός διαλύονται μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πρατήρια κλείνουν το ένα μετά το άλλο και αφετέρου το κράτος δεν εισπράττει όσο μικρότερη είναι η κατανάλωση.

Είναι ακριβώς όλα όσα προέβλεπαν εκείνοι που δεν πίστευαν ότι το μνημόνιο είναι σωτηρία. Η δραματική μείωση της κατανάλωσης θα συνεχιστεί καθώς το ψαλίδι σε μισθούς και συντάξεις συνεχίζεται. Ο στραγγαλισμός της οικογένειας και του προϋπολογισμού της σημαίνει στραγγαλισμό της οικονομίας.

Κατά τα άλλα περιμένουμε την ανάπτυξη, τα δις που θα συρρέουν από την Ευρώπη και τα… χρυσά κουτάλια που θα έχουμε μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών. Μα υτι να τα κάνεις τα χρυσά κουτάλια με άδεια πιάτα, ρώτησε κανείς τον… Φον Γιωργάκη και τον Φον Βαγγελάκη που βλέπουν πίσω από τη γυάλα την πραγματική οικονομία να καταστρέφεται;


από το http://www.antinews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: