Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Ροδακινοπαραγωγοί στους δρόμους

Σε επ΄αόριστον αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού, στο ύψος του κόμβου Κουλούρας, αλλά και της σιδηροδρομικής γραμμής στην ίδια περιοχή, προχώρησαν, από σήμερα το μεσημέρι, οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας. Ζητούν, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την άμεση ανακοίνωση μέτρων στήριξης της εφετινής παραγωγής συμπύρηνου ροδακίνου.
Η παραγωγή υπολογίζεται σε 400.000 τόνους, εκ των οποίων οι κονσερβοποιίες δηλώνουν ότι μπορούν να απορροφήσουν μόνο 170.000-200.000, εξαιτίας της δυσμενούς κατάστασης στη διεθνή αγορά.
Οι παραγωγοί είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στην περιοχή μέχρις ότου λάβουν συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις όχι μόνο για την επιδότηση του κόστους παραγωγής, αλλά και για την αποζημίωσή τους σε ό,τι αφορά την απώλεια των 200.000 τόνων ροδακίνου, που «θα μείνουν πάνω στα δέντρα», όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ομάδων Παραγωγών Αγίου Παύλου Ημαθίας, Αντώνης Νεστορόπουλος. Για τον κ. Νεστορόπουλο, «λογική τιμή» θεωρούνται τα 0,25 ευρώ/κιλό.
Από χθες το απόγευμα, οι ροδακινοπαραγωγοί(υπολογίζονται στους 30.000 μόνο στη Νάουσα) παρέτασσαν τα τρακτέρ τους και τα αγροτικά μηχανήματα στα πρανή του κόμβου της Κουλούρας. Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, έχουν κλείσει στα εξής σημεία:
  • Στον κόμβο Κουλούρας της Εγνατίας οδού
  • Στη γέφυρα Μακροχωρίου, στο 66ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας
  • Στη διασταύρωση Μελισσίου, στο 55ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Έδεσσας
  • Έξω από τη Σκύδρα, στο ύψος του εργοστασίου ΚΟΝΕΞ, στο 14ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Έδεσσας-Θεσσαλονίκης
  • Στη διασταύρωση Αψάλου, στο 18ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Έδεσσας-Αριδαίας
  • Στη διασταύρωση Μαυροβουνίου, στο 76ο χιλιόμετρο της νέας εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Έδεσσας.
Η συγκοινωνία γίνεται από παρακαμπτηρίους. Μάλιστα, για όσους Θεσσαλονικείς θέλουν να κινηθούν προς τα Γιάννενα, η αστυνομία προτείνει να χρησιμοποιούν τον παλιό δρόμο.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου, επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αν δεν τεθούν εκτός εμπορίας τα μισά ροδάκινα, δεν μπορεί να γίνει σοβαρή συζήτηση για την τιμή. Στην περίπτωση όμως, που οι 200.000 τόνοι «βγουν» από την αγορά, τότε η τιμή που θα διαμορφωθεί από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ επιμέρους βιομηχανιών και ομάδων παραγωγών «θα είναι λογική και για τις δύο πλευρές με τις παρούσες δυσμενείς συνθήκες». Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΕ δεν μπορεί να διαπραγματευτεί ως Ένωση την τιμή της πρώτης ύλης, καθώς αυτό απαγορεύεται ρητά από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Και οι αγροτες ειναι υπευθινοι για την σημεριν κατασταση, με εχοντασ σχεδιο και στρατηγικη το τελευταια 20 χρονια. Εκαστοτε κυβερνησεις διογκωσαν το προβλημα, με παρεμβασεις τυπου κλουν, αφηνοντας στην ακρη τα πραγματικα προβληματα.
Αθανατε Ελληνα
Ειμαστε γαι τα γιδια!