Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Έρχονται(;) καλύτερες μέρες

Το 40% των πολιτών στην Ελλάδα δηλώνουν ανήσυχοι ότι λόγω της οικονομικής κρίσης μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους (32% στην ΕΕ), ενώ το 69% πιστεύει ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στην αγορά εργασίας (61% στην ΕΕ).
Παράλληλα, Έλληνες και Λουξεμβούργιοι είναι οι πολίτες της ΕΕ που δηλώνουν ότι μέχρι στιγμής έχουν αισθανθεί λιγότερο τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης: Mόνο το 4% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα και το Λουξεμβούργο δηλώνουν ότι έχασαν τη δουλειά τους λόγω της οικονομικής κρίσης. Πρόκειται για το μικρότερο ποσοστό στην ΕΕ ενώ συνολικά για την ΕΕ είναι 9%.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που συνάγεται από την κοινοτική δημοσκόπηση ευρωβαρόμετρο με αντικείμενο τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην αγορά εργασίας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες και δημοσιεύει το ΑΠΕ. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε την περίοδο 29 Μαϊου-15 Ιουνίου σε δείγμα 26.756 πολιτών στην ΕΕ, την Τουρκία, την ΠΓΔΜ και την Κροατία.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ίδιας δημοσκόπησης, το 28% των πολιτών στην Ελλάδα και την ΕΕ θεωρεί ότι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην αγορά εργασίας έχουν φτάσει ήδη στο χειρότερο σημείο και ότι σταδιακά έρχονται καλύτερες ημέρες.
Στην Ελλάδα, το 28% των πολιτών δηλώνει ότι γνωρίζει κάποιον συγγενή ή φίλο που έχασε τη δουλειά του (36% στην ΕΕ) ενώ το 12% των ερωτηθέντων στη χώρα μας δηλώνει ακόμη ότι γνωρίζει κάποιο συνάδελφό του που έχασε τη δουλειά του (24% στην ΕΕ).
Σε ό,τι αφορά τη σημερινή τους κατάσταση το 27% των πολιτών στην Ελλάδα δηλώνει ότι έχει απασχόληση (42% στην ΕΕ), το 20% ότι έχει αυτοαπασχόληση (8% στην ΕΕ) και το 53% ότι δεν έχει απασχόληση (50% στην ΕΕ).
Σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση, το 43% των πολιτών στην Ελλάδα και το 38% στην ΕΕ δηλώνουν ανήσυχοι ότι ο/η σύζυγος μπορεί να χάσει τη δουλειά του λόγω της οικονομικής κρίσης ενώ τον κίνδυνο τα παιδιά τους να βρεθούν χωρίς δουλειά εκφράζει το 54% των πολιτών στην Ελλάδα και το 47% στην ΕΕ.
Εξάλλου, την πεποίθηση ότι σε δύο χρόνια από τώρα θα έχει εργασία εκφράζει το 47% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα και το 66% των πολιτών στην ΕΕ. Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, σε περίπτωση απόλυσης το 66% των πολιτών στην Ελλάδα θεωρεί ότι θα λάβει αποζημίωση που θα είναι κάτω από το 50% του σημερινού εισοδήματος (28% στην ΕΕ), το 13% θεωρεί ότι θα λάβει αποζημίωση μεταξύ 51-70% του εισοδήματος (28% στην ΕΕ) και μόνο το 2% θεωρεί ότι θα λάβει αποζημίωση μεταξύ 71-100% του εισοδήματος (20% στην ΕΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: