Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Στη θέση τους τα μπλόκα

αμετακίνητοι οι αγρότες

Παραμένουν στα μπλόκα σε Βέροια και Γιαννιτσά οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας και της Πέλλας, ύστερα από την άκαρπη συνάντηση που είχαν χθες με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρη Χατζηγάκη. Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις.
Τα μπλόκα των αγροτών επισκέφθηκε το Σάββατο 18 Ιουλίου 2009, η βουλευτής της ΝΔ Παρθένα Φουντουκίδου, η οποία διαβεβαίωσε τους ροδακινοπαραγωγούς ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό τους.
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι εκπρόσωποι των ροδακινοπαραγωγών, μετά τη συνάντηση, που είχαν χθες το μεσημέρι με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρη Χατζηγάκη, σε ό,τι αφορά στο θέμα της απορρόφησης της φετινής πλεονάζουσας παραγωγής συμπύρηνου ροδάκινου, δεν υπήρξε συμφωνία.
«Δεν μας ανακοινώθηκε τίποτα συγκεκριμένο. Δεν έχει γίνει κατανοητό πως δύο νομοί αντιμετωπίζουν βιοποριστικό πρόβλημα και για να γίνει κατανοητό οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν με μεγάλη ένταση», δήλωσε ο πρόεδρος της οργάνωσης των παραγωγών της Πέλλας ΚΑΣΟ «Μέγας Αλέξανδρος», Κώστας Παπαδόπουλος, κατά την έξοδό του από τη συνάντηση με τον κ. Χατζηγάκη.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, τα «μπλόκα» θα διατηρηθούν με τα τρακτέρ να παραμένουν στις θέσεις τις οποίες κατέλαβαν από χθες το πρωί. Εξέλιξη που είχε ως αποτέλεσμα η κυκλοφορία από τη Θεσσαλονίκη προς Βέροια, Κοζάνη και Έδεσσα να εξυπηρετείται μόνον από παρακαμπτήριες οδούς.
Σήμερα το πρωί συνεδρίαζαν οι ομάδες των παραγωγών της Πέλλας και της Ημαθίας.
Η φετινή παραγωγή υπολογίζεται σε 400.000 τόνους, εκ των οποίων οι κονσερβοποιίες δηλώνουν ότι μπορούν να απορροφήσουν μόνο 170.000-200.000, εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης από τη διεθνή αγορά, λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.
Οι ροδακινοπαραγωγοί ζητούν από την κυβέρνηση ως ελάχιστη εγγυημένη τιμή τα 25 λεπτά ανά κιλό βιομηχανικού ροδακίνου στον παραγωγό, πλήρη αποζημίωση στο χωράφι των περίπου 200.000 τόνων συμπύρηνου που δεν θα απορροφηθεί από τη βιομηχανία και 4,5 λεπτά ανά κιλό στις ομάδες παραγωγών για τα λειτουργικά τους έξοδα, μέσω ΛΑΕΚ. Από την μεριά της η κυβέρνηση, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει μια εγγυημένη τιμή 18 λεπτών το κιλό για την παράδοση συνπύρηνων ροδάκινων στις βιομηχανίες που μπορεί να αυξηθεί έως τα 21 λεπτά με ενίσχυση του εργασιακού κόστους των βιομηχανιών από το ΛΑΕΚ. Επίσης, θα υπάρξει πλήρης αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στις ποσότητες εκείνες που έχουν υποστεί ζημιές από δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Από την πλευρά των εκπροσώπων των βιομηχανιών αναφέρθηκε ότι το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης είναι σε καλή βάση και θα το συζητήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: