Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Προσωρινή διαταγή για την έκτακτη εισφορά

Τα πάνω-κάτω φέρνει δικαστική απόφαση που αφορά την έκτακτη εισφορά. Δίνει το δικαίωμα, στον φορολογούμενο, να μην πληρώσει, έως ότου εκδικαστεί η υπόθεση. Έτσι, βάζει, ουσιαστικά, φραγμό στα σχέδια της κυβέρνησης να μειώσει, κάπως, τη μαύρη τρύπα της οικονομίας.
Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά εξέδωσε, χθες, προσωρινή διαταγή επιτρέποντας σε φορολογούμενο να μην καταβάλει το ποσό έκτακτης εισφοράς μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση. Κι αυτή είναι μόνον η αρχή, αφού στα διοικητικά δικαστήρια έχουν προσφύγει δεκάδες άλλοι ενδιαφερόμενοι.
Όπως μετέδωσε το Mega, πρόκειται για δικαστική πράξη ασφαλιστικών μέτρων με την οποία αναστέλλεται η καταβολή της οφειλής ύψους 5.000 ευρώ που καταλογίστηκε στον εν λόγω φορολογούμενο, από τη ΔΟΥ Παλαιού Φαλήρου.
Η προσωρινή διαταγή αφορά το μέτρο της κυβέρνησης, με βάση το οποίο 128.000 φορολογούμενοι που δήλωσαν ατομικό εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ για το 2007, θα πρέπει να πληρώσουν από 1.000 έως 25.000 ευρώ.
Προς το παρόν, το υπουργείο Οικονομικών παραπέμπει σε πρόσφατη ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η προσφυγή στα δικαστήρια δεν αναστέλλει την είσπραξη της οφειλής και μάλιστα ο φορολογούμενος κινδυνεύει με υψηλές προσαυξήσεις.
Η ανακοίνωση έγινε στις 15 Ιουλίου, από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών. Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανασίου, η μη καταβολή της έκτακτης εισφοράς από τους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ θα συνεπάγεται επιβολή προσαυξήσεων μέχρι και 200% και μη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας, προειδοποιεί αυστηρά το υπουργείο Οικονομίας.
Ξεκαθαρίζει δε, ότι η άσκηση προσφυγής δεν αναστέλλει την είσπραξη της οφειλής, ενώ απαντώντας εν μέρει στα περί αντισυνταγματικού μέτρου, σημειώνει ότι πρόκειται για ένα εφάπάξ μέτρο, απολύτως σύμφωνο με τις φορολογικές αρχές του Συντάγματος.
Η ανακοίνωση του υπουργείου είχε εκδοθεί με αφορμή δημοσιεύματα, τα οποία αφορούσαν τις συνεχείς ασκήσεις προσφυγών από πολίτες για την έκτακτη εισφορά.
«Η έκτακτη εισφορά αποτελεί ένα εφάπαξ μέτρο για την ενίσχυση των εσόδων του Δημοσίου, τα οποία έχουν επηρεασθεί αρνητικά από την πρωτόγνωρη διεθνή οικονομική κρίση. Το μέτρο αυτό είναι σύμφωνο με τις φορολογικές αρχές του Συντάγματος και με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας», υπογραμμιζόταν στην ανακοίνωση.
Μάλιστα, το υπουργείο τόνιζε ότι «είναι σαφές ότι (σ.σ. το μέτρο) αφορά τους οικονομικά ευπορότερους πολίτες, οι οποίοι μπορούν να συνεισφέρουν στην έκτακτη προσπάθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης».
Με την προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου, τώρα, δίνεται το δικαίωμα σε όσους έχουν προσφύγει –και μόνο σε αυτούς- να μην καταβάλουν την έκτακτη εισφορά, έως ότου εκδικαστεί η υπόθεση. Η κυβέρνηση, η οποία, δια της ανακοίνωσης που αναφέραμε, ευελπιστούσε να εισπράξει ένα αρκετά μεγάλο χρηματικό ποσόν, από χθες μελετά την επόμενη κίνησή της. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον αρχικά, σκοπεύει να επιμείνει στο ότι η εισφορά πρέπει να καταβληθεί. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, ήδη, έχει ενημερωθεί η αρμόδια νομική υπηρεσία του υπουργείου και αναζητά το επόμενο βήμα.
Φυσικά, η προσωρινή διαταγή δεν καταργεί την καταβολή της έκτακτης εισφοράς. Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξει δικαστική απόφαση, η οποία να τελεσιδικήσει. Δίνει, όμως, το δικαίωμα στους φορολογούμενους, να μην καταβάλουν αμέσως το ποσό, επικαλούμενοι την προσωρινή διαταγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: