Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Ως τις 27 Ιουλίου οι προσφορές για το 23% της ΕΥΑΘ

Προθεσμία μέχρι τις 27 Ιουλίου έχουν οι εταιρείες που επιθυμούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για το 23% της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ).
Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον τριετή εμπειρία στη διαχείριση αποβλήτων και την υδροδότηση και να δραστηριοποιούνται σε χώρα της ΕΕ.
Επίσης, θα πρέπει να έχουν πελατειακή βάση και τζίρο τουλάχιστον όσο και η ΕΥΑΘ, η οποία είχε περίπου 500.000 πελάτες και πωλήσεις 76 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2008.
Στην προκήρυξη τονίζεται ότι «στον επενδυτή θα παραχωρηθούν ορισμένα δικαιώματα στο management της εταιρείας».
Στις 13 Ιουλίου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διάθεση σε στρατηγικό επενδυτή μετοχών κυριότητας του Δημοσίου που αντιστοιχούν σε ποσοστό 23,02% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΑΘ μέσω δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού με κριτήρια προεπιλογής.
Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των μετοχών της εταιρείας – συγκεκριμένα το 51% - παραμένει στο Δημόσιο. Στον έλεγχο του Δημοσίου παραμένουν επίσης και οι εγκαταστάσεις, οι υποδομές και το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης της περιοχής.
Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΟ, από τη διάθεση του 23,02% των μετοχών του Δημοσίου σε στρατηγικό επενδυτή δεν θα θιγούν τα δικαιώματα των εργαζομένων της εταιρείας. Επίσης, το Δημόσιο θα εξακολουθεί να ασκεί την τιμολογιακή πολιτική της ΕΥΑΘ.
Σημειώνεται ότι βάσει της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης των 265 εκατ. ευρώ της ΕΥΑΘ, το Δημόσιο αναμένεται να αντλήσει περίπου 60 εκατ. ευρώ από την πώληση του ποσοστού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: