Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Αναγκαστικές άδειες δίνουν οι εργοδότες

Χωρίς δουλειά έχει μείνει πάνω από το ένα πέμπτο (20%-23%) των εργαζομένων, που απασχολούνταν πέρυσι στους κλάδους ξυλείας, μετάλλου και κλωστοϋφαντουργίας νομού Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με εμπειρικά στοιχεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου (ΕΚΘ). Η κατάσταση είναι χειρότερη στον κλάδο τεχνικών έργων/οικοδομής, όπου το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνά το 35% και οι άνεργοι είναι 12.000-15.000.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΚΘ, η χρήση του μοντέλου "τετραημέρου εργασίας", με αντίστοιχη μείωση αποδοχών, σταδιακά φθίνει: οι εργοδότες προτιμούν πλέον τις αναγκαστικές άδειες άνευ αποδοχών, ενώ πως κατήγγειλε ο κ. Γιαννόπουλος οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για τα εργασιακά δικαιώματα έχουν... εξαφανιστεί.
"Φέτος θα βλέπετε μόνο... άσπρους οικοδόμους. Ηλιοκαμένοι δεν θα υπάρχουν, γιατί δεν θα εργάζονται στα γιαπιά", επεσήμανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Νίκος Γιαννόπουλος. Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, αποκάλυψε ότι «η πλεκτοβιομηχανία "Novaknit", με 53 εργαζομένους, ετοιμάζεται να κηρύξει πτώχευση, ενώ η "Μαξίμ Περτσινίδης" απέλυσε 12 και θα συνεχίσει μετά το καλοκαίρι».
Αναφερόμενος στις περιπτώσεις της ΕΥΑΘ (της οποίας το 23% πωλείται) και της ΕΛΒΟ (που παλεύει για την απόκτηση παραγωγικού αντικειμένου), ο κ. Γιαννόπουλος κάλεσε όλα τα κόμματα να δηλώσουν τις θέσεις τους για τις δύο εταιρίες πριν τη Διεθνή Έκθεση (ΔΕΘ). Επίσης, να δεσμευτούν ότι αν το 23% της ΕΥΑΘ πωληθεί προ εκλογών και αλλάξει κυβέρνηση, το κυβερνών κόμμα δεν θα επικυρώσει τη σύμβαση πώλησης. Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στο ΠΑΜΕ να συμμετάσχει ενωτικά στο μεγάλο συλλαλητήριο της 5ης Σεπτεμβρίου, με αφορμή την άφιξη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια ΔΕΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: