Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Άνω - κάτω με την έκτακτη εισφορά

Άνω κάτω με την έκτακτη εισφορά. Το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία προσπαθεί να πείσει ότι… δεν υπάρχει πρόβλημα και πως η προσωρινή διαταγή του Πρωτοδικείου Πειραιά δεν εισέρχεται στην ουσία. Κουβέντα, όμως, για το πλήθος εμπλοκών και νομικών περιπετειών, στο οποίο μας εισάγει…
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να ζητήσει, δια της νομικής οδού, ανάκληση της προσωρινής διαταγής.
Ας… θυμηθούμε τα προχθεσινά: Το Πρωτοδικείο Πειραιά εξέδωσε προσωρινή διαταγή αναστολής της καταβολής της έκτακτης εισφοράς για φορολογούμενο, ο οποίος αμφισβητεί τη νομιμότητά της. Πρόκειται για απόφαση με την οποία παγώνει για περιορισμένο χρονικό διάστημα η καταβολή της εισφοράς μέχρι την εκδίκαση της αίτησης αναστολής της πληρωμής, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εξετασθεί και το αν είναι συνταγματικό το μέτρο.
Η έκτακτη εισφορά αφορά τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2007 και δηλώθηκαν το 2008 και για τα οποία έχει ήδη καταβληθεί ο σχετικός φόρος εισοδήματος. Έτσι, οι φορολογούμενοι αμφισβητούν το μέτρο, αφού, όπως υποστηρίζουν στις αγωγές τους, έχουν, ήδη, πληρώσει αυτό που τους αναλογούσε.
Στο υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν ότι τα ζητήματα αυτά έχουν αντιμετωπισθεί από τη νομολογία του ΣτΕ, σε σχέση με έκτακτες εισφορές που είχαν επιβληθεί κατά το παρελθόν. Υπενθυμίζουν δε ότι έκτακτες εισφορές είχαν επιβληθεί με αντίστοιχο τρόπο και στο παρελθόν.
«Η προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης του συγκεκριμένου εκκαθαριστικού σημειώματος δεν εισέρχεται στην ουσία της προσφυγής του φορολογούμενου και δεν αποτελεί πρόκριμα, ούτε της σχετικής αίτησης αναστολής που θα εκδικασθεί το Σεπτέμβριο ούτε της προσφυγής, για την οποία δεν έχει ορισθεί ακόμη δικάσιμος. Επιπλέον, το ελληνικό Δημόσιο προτίθεται να ζητήσει άμεσα την ανάκληση της παραπάνω προσωρινής διαταγής», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
Για το υπουργείο Οικονομικών, το μέτρο της έκτακτης εισφοράς «είναι ένα μέτρο σύμφωνο με τις φορολογικές αρχές του Συντάγματος, αλλά και με τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η ελληνική οικονομία διανύει μια κρίσιμη περίοδο, στην οποία οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα δεν έλαβαν αύξηση και οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα αντιμετωπίζουν το φάσμα της εργασιακής ανασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό δεν νοείται η άρνηση των οικονομικά ευπορότερων πολιτών, να συμμετέχουν και αυτοί, με το μερίδιο που τους αναλογεί, στην αντιμετώπιση μιας έκτακτης και δύσκολης συγκυρίας για τη χώρα μας».
Μπορεί η απόφαση του Πρωτοδικείου για τον εν λόγω φορολογούμενο να είναι προσωρινή και να μην εισέρχεται στην ουσία του θέματος, σίγουρα όμως προμηνύει πλήθος «εμπλοκών» και νομικών περιπετειών. Κυριότερη εμπλοκή το ότι ο καθένας μπορεί να μην πληρώσει, αφού καταθέσει αγωγή, επικαλούμενος τη συγκεκριμένη απόφαση. Ακόμη κι αν αργότερα το δικαστήριο κρίνει νόμιμη την επιβολή έκτακτης εισφοράς, το δημόσιο θα έχει χάσει την ευκαιρία να συγκεντρώσει, γρήγορα, «ζεστό χρήμα». Την περίπτωση να χάσει τη δικαστική μάχη, η ηγεσία του υπουργείου δε θέλει ούτε να τη σκέφτεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: