Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Στο ΣΕΒΕ ο Γιάννης Μαγκριώτης

Συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) με τον Πολιτικό Εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ για τα Δημόσια Έργα και Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μαγκριώτη πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη στα γραφεία του ΣΕΒΕ. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Βασίλης Θωμαΐδης παρουσίασε στον κ. Μαγκριώτη τις θέσεις του Συνδέσμου για ένα συγκεκριμένο, στοχευμένο και δεσμευτικό πρόγραμμα στήριξης των εξαγωγών και της εξωστρέφειας και ανέλυσε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης και της ελλιπούς περιφερειακής ανάπτυξης. Κατέθεσε επίσης τις προτάσεις του Συνδέσμου.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας που βρίσκονται σε ακόμη δυσμενέστερη θέση, καθώς την ήδη υπάρχουσα ελλιπή περιφερειακή ανάπτυξη επιδείνωσε η πρόσφατη οικονομική κρίση με επιπτώσεις στην οικονομία και στην απασχόληση.
Από την πλευρά του, ο κ. Μαγκριώτης, δήλωσε: "Οι εξαγωγές γενικότερα της χώρας και ειδικότερα της Βόρειας Ελλάδας, τα τελευταία χρόνια, γνωρίζουν δραματική μείωση. Από 10% του ΑΕΠ το 2003, το 2008 έπεσαν στο 7,2%. Αυτό από μόνο του αποτελεί απόδειξη, πως όχι μόνο δεν είχαμε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, αλλά είχαμε σημαντική υποχώρηση, τα τελευταία χρόνια. Σε ότι αφορά τα προβλήματα της ανεργίας ο κ. Μαγκριώτης υπογράμμισε, ότι η απομείωση των παραδοσιακών κλάδων και η απουσία νέων επενδύσεων, σε συνδυασμό με την συνεχή αποβιομηχάνιση δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας και ανάκαμψης. Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη η απειλή του λουκέτου είναι συνεχής και καθημερινή. Εργοστάσια και μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν συνεχώς, θέσεις απασχόληση και εισοδήματα χάνονται. Δυστυχώς οι μεγάλες ελλείψεις και η γραφειοκρατία κρατούν την μεταποίηση σε χαμηλά επίπεδα. Η δραστική μείωση του ΠΔΕ όπως και η έλλειψη στοχευμένων κινήτρων στον Αναπτυξιακό Nόμο δεν επέτρεψαν επενδύσεις εκσυγχρονισμού και επέκτασης στις υπάρχουσες μεταποιητικές μονάδες, ούτε φυσικά έδωσαν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν ουσιαστικές νέες επενδύσεις στην περιφέρεια. Οι εξαγωγές της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδος επλήγησαν τον τελευταίο χρόνο και από την επιλογή της κυβέρνησης να παραχωρήσει το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε ξένο ολιγοπώλιο".
Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη Θεσσαλονίκη όπως η ανάπτυξη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ και η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας καθώς και θέματα δημιουργίας και ολοκλήρωσης των αναγκαίων υποδομών για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: