Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Αντιδράσεις για τα "βαρέα"

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι φέρνει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή τη ρύθμιση για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Οι αλλαγές θα αφορούν τους νέους ασφαλισμένους, ενώ οι τροποποιήσεις στη λίστα θα γίνονται εφεξής με διαδικασίες εξπρές, δηλαδή με απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Απασχόλησης.
Η ρύθμιση προβλέπει ανακαθορισμό των βαρέων και ανθυγιεινών με έκδοση υπουργικής απόφασης, ενώ ο νόμος Ρέππα όριζε ότι απαιτείται Προεδρικό Διάταγμα. Με άλλο νομοσχέδιο, εξάλλου, εντός του καλοκαιριού, θα ρυθμίζονται συνταξιοδοτικά θέματα.
Όπως δήλωσαν στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου και ο υφυπουργός Αντώνης Μπέζας, ο νέος πίνακας των ΒΑΕ θα αφορά όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά και δεν θα θίξει σε καμία περίπτωση τα δικαιώματα όσων έχουν ήδη υπαχθεί στον Κανονισμό.
Επίσης, με το σχετικό νομοσχέδιο προτείνεται η σύσταση διαρκούς Ειδικής Επιτροπής Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, η οποία θα λειτουργεί για την εξέταση όσων αιτημάτων υπαγωγής στον Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων υποβάλλονται στο μέλλον.
Η προαναγγελία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι καταλόγισαν στην κυβέρνηση αιφνιδιασμό εν μέσω καλοκαιριού. Ο Δ. Κουσελάς από το ΠΑΣΟΚ μίλησε για «σκάνδαλο» και «πραξικόπημα» ενώ ο Ν. Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, είπε πως η κυβέρνηση φέρνει «μουλωχτά» τις αλλαγές στα βαρέα και ανθυγιεινά, οι οποίες θα αποτελέσουν «αιτία πολέμου του ταξικού κινήματος».
«Εκσυγχρονίζουμε το σύστημα των βαρέων και ανθυγιεινών, εμφανώς και δημοσίως. Δεν είναι δυνατόν να θεωρείται αιτία πολέμου το γεγονός ότι αγγίζουμε ένα σύστημα που δεν είναι δίκαιο» απάντησε ο υπουργός Οικονομίας και κάλεσε τα κόμματα να περιμένουν την κατάθεση του νομοσχεδίου και μετά να διατυπώσουν γνώμη.

ΓΣΕΕ: «Αιτία πολέμου με τα συνδικάτα»
Για προσπάθεια αιφνιδιαστικής και ύπουλης ανατροπής των βαρέων, ζημιώνοντας χιλιάδες εργαζόμενους καταγέλλει η ΓΣΕΕ την κυβέρνηση.
Μιλα για τροπολογία «βόμβα», αντεργατική και αντιδημοκρατική, και καλεί την κυβέρνηση να μην την ψηφίσει, γιατί όπως τονίζει η ψήφισή της θα αποτελούσε αιτία πολέμου για τα συνδικάτα. «Θα εισπράξουν πρωτόγνωρες κοινωνικές αντιδράσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά το Συνδικάτο.
Ειδικότερα σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ που φέρει τον τίτλο «Πραξικοπηματική ανατροπή των ΒΑΕ», τονίζεται ότι: «η ΓΣΕΕ καταγγέλλει με τον πιο έντονο τρόπο την προκλητική και αντεργατική προσπάθεια της κυβέρνησης, να ανατρέψει αιφνιδιαστικά και ύπουλα την ενιαία λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ), ανατρέποντας και ακυρώνοντας βασικά, θεμελιώδη και κατοχυρωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα χιλιάδων εργαζομένων, στις πιο επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας. Η προώθηση τροπολογίας «βόμβας» στα θερινά τμήματα της Βουλής, που δίνει εξουσιοδότηση στην υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας να επανακαθορίσει με υπουργική απόφαση την ενιαία λίστα των ΒΑΕ, αγνοώντας και περιφρονώντας συλλογικούς φορείς, επιστημονικές προτάσεις κλπ. αποτελεί απαράδεκτη πρόκληση για τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους».
Τον κίνδυνο της «αντικατάστασης» παλαιών με νέους εργαζομένους χωρίς ΒΑΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.
Είναι μια καθαρά τρομοκρατική - διασπαστική για τους εργαζόμενους ενέργεια, που η μόνη ωφελημένη θα είναι η εργοδοσία, αφού όταν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει εργαζόμενους χωρίς Βαρέα και Ανθυγιεινά, γιατί να έχει «παλαιότερους»με Β.Α.; Ή οι παλαιότεροι θα συμβιβαστούν με τη νέα χωρίς ΒΑΕ κατάσταση ή θα απολυθούν» λέει χαρακτηριστικά.
«Τέτοιες κουτοπονηριές των υπουργών της Ν.Δ. οι εργαζόμενοι πρέπει να τις απορρίψουν, όπως πρέπει να απορρίψουν το σύνολο της αντεργατικής πολιτικής» προσθέτει το ΠΑΜΕ ενώ τονίζει ότι «το καθεστώς των ΒΑΕ είναι μια σημαντική κατάκτηση, δεν είναι χάρη καμιάς κυβέρνησης και κανενός εργοδότη. Με σκληρούς αγώνες και αίμα η εργατική τάξη είχε καταφέρει να την κερδίσει, δεν θα αφήσει καμία κυβέρνηση γαλάζια ή πράσινη, για λογαριασμό του κεφαλαίου να τους την πάρει πίσω».

Δεν υπάρχουν σχόλια: