Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Στη Σίνδο η νέα Δ.Ε.Θ.

Δύο περιοχές προέκρινε για μετεγκατάσταση της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, η αρμόδια επιτροπή που είχε συσταθεί, υπό τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, κατά τη χθεσινή, τελευταία της συνεδρίαση. Ειδικότερα, πρόκειται για την περιοχή στο ΑΤΕΙΘ, στη Σίνδο, 11 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και για έκταση που βρίσκεται στα όρια των Δήμων Λαγκαδά και Μυγδονίας, στην περιοχή «Μεράς».
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι, τελικά, η νέα Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα φιλοξενηθεί στο οικόπεδο του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στη Σίνδο.
Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, προήδρευσε στην καταληκτική συνεδρίαση της Επιτροπής για τη Μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο με τη συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και οικονομικών παραγόντων.
Ο κ. Καλαφάτης, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «σήμερα ολοκληρώθηκε μια διαδικασία που διήρκησε πολλές εβδομάδες και οφείλω να δώσω τα συγχαρητήριά μου σε όλα τα μέλη της επιτροπής για τις άοκνες προσπάθειες που κατέβαλαν. Ήταν η τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής που συστάθηκε από τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ Γιώργο Σουφλιά και εμένα και στην οποία είχα την τιμή να είμαι επικεφαλής ως πρόεδρος».
Ο ίδιος είπε ακόμη ότι «η Επιτροπή, προκρίνει ομόφωνα δύο τοποθεσίες, την περιοχή του Τ.Ε.Ι. και την περιοχή των Δήμων Λαγκαδά και Μυγδονίας, με σκοπό να επεξεργαστούμε και να διερευνήσουμε περαιτέρω τις δυνατότητες μετεγκατάστασης της Δ.Ε.Θ. Οι διαδικασίες τηρήθηκαν άψογα και προχωρούμε στο επόμενο στάδιο».
Σημειώνεται ότι ο χώρος μετεγκατάστασης της ΔΕΘ αναμένεται να ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, στη διάρκεια της ομιλίας του στα εγκαίνια της φετινής διοργάνωσης της ΔΕΘ.
Από τις αρχικές προτάσεις που είχαν υποβληθεί, ως πιο κατάλληλες είχαν κριθεί το τελευταίο διάστημα πέντε, (τοποθεσία "Μεράς" στα όρια των Δήμων Λαγκαδά και Μυγδονίας, Αγρόκτημα Α.Π.Θ., Αεροδρόμιο Σέδες, Δήμος Μίκρας και Αγρόκτημα ΤΕΙ Σίνδου).

Η θέση του ΠΑΣΟΚ
Τη λύση της Σίνδου για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ προκρίνει και το ΠΑΣΟΚ. Όπως ανακοίνωσε ο πολιτικός εκπρόσωπος για θέματα Δημοσίων Έργων, Ι. Μαγκριώτης, παρα το ότι το ΠΑΣΟΚ παρ’ ότι θεωρεί πως «για μικροκομματικούς και προπαγανδιστικούς λόγους η κυβέρνηση συγκρότησε επιτροπή για να διερευνήσει τις πιθανές θέσεις μετεγκατάστασης της ΔΕΘ», το κίνημα υιοθέτησε μελέτη του 2002, οποία υποδεικνύει τη Σίνδο.
Ο κ. Μαγκριώτης θύμισε ότι η πρόταση «ενσωματώθηκε στον φάκελο διεκδίκησης της EXPO 2008». Θύμισε και τη δέσμευση Καραμανλή να κατασκευαστούν οι εγκαταστάσεις, κερδηθεί δεν κερδηθεί η ΕΧΡΟ.
Υποστηρίζει ότι υπήρχε «λυσσώδης αντίδραση των τοπικών παραγόντων της Ν.Δ. και ειδικότερα του Δημάρχου Θεσσαλονίκης», η οποία ανάγκασε τον πρωθυπουργό να ξεχάσει τη δέσμευσή του και να την ξαναθυμηθεί «στα περσινά εγκαίνια της ΔΕΘ».
Παρά το ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ συμφωνεί με τη μία από τις δύο προτάσεις της επιτροπής, ο κ. Μαγκριώτης υποστηρίζει ότι «η όλη μεθόδευση και εξέλιξη είναι απολύτως απαξιωτική για την ΔΕΘ, γιατί στα πέντε χρόνια κατασκευάστηκαν και λειτουργούν πέντε νέα ιδιωτικά εκθεσιακά κέντρα στην Αττική. Είναι υποτιμητική για τη Θεσσαλονίκη και τους Θεσσαλονικείς, για όλους τους Βορειοελλαδίτες, γιατί μας εμφανίζουν τον Πρωθυπουργό σαν να τραβάει λαχνό, το νούμερο του οποίου θα δείξει τον τόπο μετεγκατάστασης της ΔΕΘ».
Μάλιστα, δεσμεύτηκε, να κατασκευάσει το ΠΑΣΟΚ τις εγκαταστάσεις στη... Σίνδο «με δημόσια δαπάνη και όχι με την επιλογή της παραχώρησης σε ιδιώτες, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση. Άλλωστε οι ιδιώτες εάν θέλουν να κατασκευάσουν εκθεσιακό κέντρο στη Θεσσαλονίκη, είναι ελεύθεροι να το κατασκευάσουν», είπε.

2 σχόλια:

xazopouli είπε...

Εκει, οποτε και αν περάσεις, στην καλύτερη βρωμοκοπαει σκατίλα! Η πιο βρωμικη περιοχη που εχω δει ποτε! Οποτε περναω, αναρωτιεμαι πως ζουν ανθρωποι εκει. Πως εργάζονται. Πως σπουδάζουν. Η κατάντια της ελλαδας σε ολο το μεγαλειο

Ανώνυμος είπε...

εχεις δικιο, ολη η περιοχη βρωμαει πραγματικα αλλα γι'αυτο δεν ευθυνονται οι κατοικοι. η λυση του Λαγκαδα ειναι καλυτερη πιστευω (Εγνατια,καθετος αξονας,κυκλοφοριακο: στη σινδο γινετε παρζουλισμος τα πρωινα-μεσημερια λογω εργαζομενων, πολυ περισσοτερος χωρος και αναπτυξη μιας περιοχης στην οποια δεν εχει γινει τιποτα τα τελευταια χρονια: στη Σινδο εχουν γινει αρκετα πιστευω)