Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

ΑΝΕΘ: 8,4 εκατομμύρια στην αγροτική ανάπτυξη

Στην Πρόταση Τοπικού Προγράμματος, στο πλαίσιο του Άξονα 4 «Εφαρμογή της προσέγγισης LEADER» του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013», που υπέβαλε η Ομάδα Τοπική Δράσης (ΟΤΔ) ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε (ΑΝΕΘ) για την περιοχή του Νομού Θεσσαλονίκης διατίθενται οι περισσότεροι πόροι μεταξύ των 41 Τοπικών Προγραμμάτων που εγκρίθηκαν σε όλη τη χώρα. Ειδικότερα η Δημόσια Δαπάνη του Τοπικού Προγράμματος ανέρχεται στο ποσό των 8.400.000 €.
Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια σημαντική επιτυχία για την ΑΝΕΘ αλλά και για τη συγκεκριμένη περιοχή της Υπαίθρου του Νομού, η οποία αποτελείται από παραλίμνιους Δήμους και Δήμους του Στρυμονικού Κόλπου της Επαρχίας Λαγκαδά, και Δήμους της Δυτικής Πεδιάδας του Νομού Θεσσαλονίκης.
Οι βασικές κατηγορίες δράσεων που περιλαμβάνει το Τοπικό Πρόγραμμα είναι οι εξής:
* Αύξηση της αξίας των γεωργικών και δασοκομικών προϊόντων (ενίσχυση επιχειρήσεων μεταποίησης προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής).
* Διαφοροποίηση προς μη γεωργικές δραστηριότητες (υποδομές διανυκτέρευσης, εστίασης, αναψυχής, επισκέψιμα αγροκτήματα, επιχειρήσεις ειδών διατροφής, βιοτεχνικές μονάδες, κλπ).
* Στήριξη της δημιουργίας και ανάπτυξης πολύ μικρών επιχειρήσεων (επιχειρήσεις ειδών διατροφής, βιοτεχνικές μονάδες, κλπ).
* Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων (υποδομές διανυκτέρευσης, εστίασης, αναψυχής, κλπ).
* Βασικές υπηρεσίες για την οικονομία και τον αγροτικό πληθυσμό (έργα υποδομής μικρής κλίμακας).
* Διατήρηση και αναβάθμιση της αγροτικής κληρονομίας (αναβάθμιση περιοχών υψηλής φυσικής αξίας, μετατροπή υφιστάμενων κτιρίων σε μουσεία, κλπ).
* Διατοπική-Διακρατική Συνεργασία.
* Δαπάνες λειτουργίας της ΟΤΔ.
* Απόκτηση δεξιοτήτων και εμψύχωση (μικρές εμπειρογνωμοσύνες, εκδηλώσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης, κλπ).
Ως το τέλος Ιουλίου προβλέπεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία της τεχνικής διαβούλευσης με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης LEADER του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Στη συνέχεια, μετά την υπογραφή της σχετικής Σύμβασης με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η ΑΝΕΘ θα αρχίσει διαδικασίες ευρείας δημοσιοποίησης των δράσεων του προγράμματος στον τοπικό πληθυσμό, πριν τη διενέργεια της 1ης προκήρυξης για την υποβολή επενδυτικών σχεδίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: