Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Με το φόβο της απόλυσης...

Χωρίς δουλειά φοβούνται ότι θα βρεθούν επιστρέφοντας από τη θερινή άδεια εκατοντάδες εργαζόμενοι σε Θεσσαλονίκη και Β. Ελλάδα, καθώς η κατάσταση "χειροτερεύει καθημερινά" και η αναγκαστική επιβολή 4ήμερης ή 3ήμερης εργασίας, με περικοπές μισθού μέχρι και 50%, τείνει να γίνει κανόνας.
Τα παραπάνω κατήγγειλε ο γενικός γραμματέας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), Σωτήρης Ζαργιανόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ).
Πρόσθεσε ότι, με πρόσχημα την κρίση, χιλιάδες εργαζόμενοι σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες. Το ΠΑΜΕ ξεκίνησε πικετοφορίες ενημέρωσης για εργασιακά θέματα και προσεχώς θα ιδρύσει δύο γραφεία ενημέρωσης για δικαιώματα μεταναστών και άλλων εργαζομένων. "Προτιθέμεθα να εντείνουμε τις προσπάθειες και τις δράσεις μας και γενικά τις περιοδείες μας, με αποκορύφωμα το μεγάλο συλλαλητήριο του Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ", ξεκαθάρισε.
Επιπλέον, αντιτάχθηκε στην κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών (ΒΑΕ), ενώ προανήγγειλε την πρόθεση του ΠΑΜΕ να δημοσιοποιεί ονόματα υπαλλήλων και δικαστών, που παίρνουν αδικαιολόγητα δυσμενείς αποφάσεις σε βάρος εργαζομένων και ζήτησε ολοκληρωτική κατάργηση του νόμου του 1998 για την εκ περιτροπής εργασία.
Επιπλέον, με αφορμή το θάνατο 35χρονης εργάτριας από διαρροή αμμωνίας στην Κοζάνη, ο κ. Ζαργιανόπουλος επεσήμανε ότι και στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν βιομηχανίες "παρατημένες" από εργοδότες, όπου χρησιμοποιείται αμμωνία και δεν γίνεται επαρκής συντήρηση.

Κατασκευές
Σε απόγνωση βρίσκονται οι εργαζόμενοι στις κατασκευές -οικοδομή και δημόσια έργα- σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδικάτου τους, Βασίλη Ρέβα. Αναφερόμενος στο μετρό Θεσσαλονίκης- επεσήμανε ότι "οι ρυθμοί εξέλιξής του δεν είναι τέτοιοι που θα επιτρέψουν την περάτωσή του εντός χρονοδιαγράμματος".
Εξορμήσεις ανά γειτονιά ξεκινούν οι εμποροϋπάλληλοι, αντιδρώντας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ενωσής τους, Γεώργιο Τσαμπούκη, στις μεθοδεύσεις της νομαρχίας Θεσσαλονίκης και του ΥΠΑΝ για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
"Θερμό καλοκαίρι", γεμάτο δράσεις και κινητοποιήσεις, προανήγγειλε ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Κώστας Ψυχογιός.

Εξελίξεις σε έξι εταιρείες
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ενημέρωσαν για τις πρόσφατες εξελίξεις σε έξι εταιρίες:
-Στη ΦΙΛΚΕΡΑΜ-ΤΖΟΝΣΟΝ (κεραμικά πλακίδια), η διοίκηση ενημέρωσε τους εργαζομένους ότι οι απολύσεις με το σύστημα του 2% θα συνεχιστούν (περίπου άλλες 40) και ότι μετά το καλοκαίρι θα σταματήσει η λειτουργία μίας γραμμής παραγωγής, όπως επισήμανε ο Όμηρος Εμμανουηλίδης.
-Στην ΑΜΑΣΑ (τρόφιμα), οι 120 εργαζόμενοι -που πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας εδώ και 40 ημέρες- είναι απλήρωτοι επί 3μηνο. Οι εργαζόμενοι που πραγματοποιούν αύριο συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας, ζητούν άμεση καταβολή δεδουλευμένων και επιστροφή επιδότησης 2,8 εκατ. ευρώ στο κράτος καθώς αξιοποιήθηκε για παραγωγική επένδυση, που, όπως λένε, λειτούργησε μόνο… τρεις ώρες.
-Στην ΠΙΛΟΥΞ (ηλεκτρολογικός εξοπλισμός), οι 80 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από τον Ιανουάριο. Μάλιστα, το 2000-2001 πολλοί εξ αυτών έβαλαν στην εταιρία ποσά 300.000-2.000.000 δραχμών για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο. Αυτό δεν έγινε, ωστόσο τα χρήματα δεν επεστράφησαν.
-Στη ΣΤΗΜΠΘΕΡΜ στο Κιλκίς (θερμοσίφωνες) οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι επί 5μηνο και σε επίσχεση εργασίας.
-Στην ΤΕΧΝΟΚΑΤ (μεταλλικά προϊόντα/κατασκευές) δεν έχουν πάρει δεδουλευμένα τεσσάρων μηνών και βρίσκονται δύο μήνες σε επίσχεση εργασίας.
-Στην ΕΛΒΟ, από 1.200 εργαζόμενους το 2000 απέμειναν περίπου 600 και -όπως επεσήμανε ο αντιπρόεδρος του Σωματείου τους, Παύλος Αρβανιτίδης- αναμένουν την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: