Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Στην τελική ευθεία για την ΕΥΑΘ

Το «πράσινο φως» και στις τρεις ενώσεις εταιρειών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον στρατηγικού επενδυτή για την Εταιρεία Υδρευσης & Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), έδωσε χθες η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων. Ειδικότερα, οι αρμόδιοι υπουργοί ενέκριναν την εισήγηση των συμβούλων του Δημοσίου, Eθνική Τράπεζα και HSBC, προκειμένου να εξουσιοδοτηθούν και οι τρεις ενώσεις επιχειρήσεων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να υποβάλουν προσφορές.
Βάσει των αποφάσεων της ΔΕΑ, πρόσβαση στα στοιχεία της ΕΥΑΘ μπορούν ν’ αποκτήσουν οι ενώσεις εταιρειών που συνέστησαν οι:
- Aqualia (Ισπανία), 51% – ΓΕΚ Τέρνα (Ελλάδα), 49%
- Suez Environment (Γαλλία) 60% – Ελλάκτωρ (Ελλάδα) 40%
- Veolia Eau (Γαλλία) 51% – MIG (Ελλάδα), 44% – Ιόνιος (Ελλάδα), 5%.
Ο χρόνος υποβολής των δεσμευτικών προσφορών εκτιμάται σε περίπου ένα μήνα από σήμερα, με στόχο η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τον πλειοδότη όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οποιαδήποτε έκβαση με το θέμα της εκχώρησης ρόλου στρατηγικού επενδυτή στην ΕΥΑΘ θα έχει λήξει μέχρι το τέλος του έτους, καθώς η κυβέρνηση επείγεται να φέρει ρευστό στα δημόσια ταμεία. Αυτό φάνηκε και από το χρονικό περιθώριο των οκτώ εργάσιμων ημερών που έδωσε στους επενδυτές να εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Σημειώνεται ότι η πρόσκληση ενδιαφέροντος δημοσιοποιήθηκε στις 16/7/2009 και η υποβολή ενδιαφέροντος έληξε προχθές Δευτέρα 27/7/2009.
Είναι η δεύτερη φορά που επιχειρείται παραχώρηση δικαιωμάτων management μιας ελληνικής κρατικής επιχείρησης μέσω μειοψηφικής συμμετοχής του στρατηγικού επενδυτή. Ο στρατηγικός επενδυτής, σύμφωνα με τους όρους της διακήρυξης, θα λάβει το 23,02% των μετοχών της ΕΥΑΘ, κυριότητας Δημοσίου, ενώ παράλληλα θ’ αναλάβει το management της επιχείρησης. Στο παρελθόν αυτό έχει συμβεί στον ΟΤΕ με την Deutsche Telekom, όπου όμως κάθε μέτοχος (Δημόσιο και D.T.) κατείχε το 25%, ενώ στο απώτερο παρελθόν είχε επιχειρηθεί, χωρίς επιτυχία, στον ΟΤΕ.
Η πώληση του 23,02% της ΕΥΑΘ από το Δημόσιο, θα μειώσει τη συμμετοχή του Δημοσίου στο 51% από 74,55% που είναι σήμερα. Στη διακήρυξη, το Δημόσιο κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το υπόλοιπο 51% το οποίο δύναται να διατηρήσει εσαεί. Επίσης σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, οι υποδομές παραμένουν στον έλεγχο του Δημοσίου, ενώ ο στρατηγικός επενδυτής δεν δύναται να θίξει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Τέλος, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας το Δημόσιο εξακολουθεί να ασκεί την τιμολογιακή πολιτική στην εταιρεία.
Η απόκτηση του ελέγχου της ΕΥΑΘ δίνει στον στρατηγικό επενδυτή την πρόσβαση σε ένα πελατολόγιο 450.000 καταναλωτών και σε μια ιδιαιτέρως κερδοφόρο επιχείρηση, δεδομένης της μονοπωλιακής της θέσης στην αγορά. Η ΕΥΑΘ το 2008 παρουσίασε έσοδα 76 εκατ. ευρώ και είχε καθαρά κέρδη ύψους 15 εκατ. ευρώ.
Χθες η τιμή της μετοχής της ΕΥΑΘ στο Χ.Α. έκλεισε αμετάβλητη από το προχθεσινό κλείσιμο στα 7,4 ευρώ. Η τιμή αυτή αποδίδει αποτίμηση στην εταιρεία περίπου 270 εκατ. ευρώ με το μερίδιο του Δημοσίου προς πώληση να αποτιμάται σε 62 εκατ. ευρώ. Θεωρείται ωστόσο σίγουρο ότι το τελικό προσφερόμενο τίμημα θα υπερβεί το παραπάνω ποσό λόγω εκχώρησης δικαιωμάτων μάνατζμεντ στον στρατηγικό επενδυτή.

Από μηδενικής βάσης ο διαγωνισμός
Από τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ, η Suez Environment ήδη συμμετέχει σε αυτή με περίπου 5%. Παρά όμως τη συμμετοχή αυτή, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο διαγωνισμός διεξάγεται επί μηδενικής βάσεως και ο νικητής θ’ αναδειχθεί από το τελικό προσφερόμενο τίμημα.
Πολλοί κάνουν λόγο για σύγκρουση μεταξύ Βγενόπουλου (MIG) - Μπόμπολα (Ελλακτωρ) στο συγκεκριμένο έργο, αλλά την πρωτοβουλία των κινήσεων θα έχουν οι μεγάλοι του κλάδου, Suez και Veolia, οι οποίοι διαθέτουν και τη σχετική τεχνογνωσία. Σημειώνεται ότι στη Veolia μέτοχος κατά 10% είναι η γαλλική ασφαλιστική εταιρεία SnP, η οποία κατέχει το 50% της Μarfin Ζωής και της Λαϊκής Ζωής.
Η ισπανική Aqualia παρά το γεγονός ότι είναι σαφώς μεγαλύτερη από την ΕΥΑΘ, απέχει σε μέγεθος από τους δύο πρώτους. Η Veolia έχει δραστηριότητες σε 100 χώρες, 330 χιλ. εργαζόμενους και έσοδα 36 δισ. ευρώ το 2008, η Suez δραστηριοποιείται σε 35 χώρες, απασχολεί 65 χιλ. εργαζόμενους και το 2008 είχε έσοδα 12,3 δισ. ευρώ και η Aqualia δραστηριοποιείται κυρίως στην Ισπανία, έχοντας τζίρο της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: