Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

ΔΕΘ: Χαμόγελα δυτικά, γκρίνια ανατολικά

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η προχθεσινή απόφαση της αρμόδιας επιτροπής για την μετεγκατάσταση της Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Με χαμόγελα δέχθηκαν την απόφαση οι δήμαρχοι Εχεδώρου και Λαγκαδά, ενώ έντονες είναι οι αντιδράσεις από τους δήμους της ανατολικής Θεσσαλονίκης.
Τα κριτήρια τα οποία έπαιξαν σημαντικό ρόλο για την τελική επιλογή ήταν πρώτον, οι τεράστιες εκτάσεις που υπάρχουν δυτικά, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων ανήκει στο δημόσιο και δεν θα χρειαστούν απαλλοτριώσεις. Δεύτερον για να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη της πόλης τόσο ανατολικά όσο και δυτικά. Από την άλλη πλευρά οι περιοχές οι οποίες δεν προκρίθηκαν για την τελική επιλογή είναι το αεροδρόμιο Σέδες, ο Δήμος Μίκρας και το Αγρόκτημα του ΑΠΘ.
Την άποψη πως η μετεγκατάσταση της Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης στην περιοχή του ΤΕΙ Σίνδου, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της περιοχής εξέφρασε ο Δήμαρχος Εχεδώρου Γιώργος Αρβανιτίδης, ύστερα από την προχθεσινή απόφαση της αρμόδιας επιτροπής. «Εκτιμώ ότι η επιτροπή αποφάσισε πολύ σωστά για το που πρέπει να κατασκευαστεί η έκθεση. Η μετεγκατάστασή της στα ΤΕΙ Σίνδου θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής. Επίσης με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει ομοιόμορφη ανάπτυξη της πόλης. Πιστεύω πως θα ήταν αδιανόητο να πήγαινε η έκθεση ανατολικά, σημειώνει ο κ. Αρβανιτίδης. «Οι μελέτες είναι έτοιμες όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει σύντομα η μετεγκατάσταση, κάτι που θα βοηθήσει τη Θεσσαλονίκη να αποκτήσει γρηγορότερα ένα καλύτερο κέντρο», προσθέτει. Όσον αφορά τον τρόπο που θα μπορούν να μεταβούν οι πολίτες στην έκθεση ο κ. Αρβανιτίδης αναφέρει «|Μιλάμε για μια απόσταση μόλις πέντε λεπτών. Υπάρχει σιδηρόδρομος, ο προαστιακός και οι τέσσερις γραμμές αστικών λεωφορείων που υπάρχουν θα εξυπηρετούν χωρίς πρόβλημα τους κατοίκους της πόλης που θα θέλουν να επισκεφτούν την έκθεση».

Ευχαριστημένος ο δήμαρχος Λαγκαδά
Ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την απόφαση είναι ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης ο οποίος δήλωσε στον ΤΘ «Έγινε σωστή επιλογή με την πρόκριση περιοχών της δυτικής Θεσσαλονίκης. Τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν στην περιοχή του Λαγκαδά σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές είναι πως υπάρχει άμεση διαθεσιμότητα της έκτασης που χρειάζεται για να γίνει η μετεγκατάσταση της έκθεσης. Επιπλέον εμείς δεν ζητάμε ανταλλάγματα, διότι επιθυμούμε να λυθεί άμεσα το θέμα ,’ώστε να μην χαθεί ούτε μία μέρα για την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης». Όσον αφορά τους τρόπους μεταφοράς των πολιτών ο κ. Καραγιάννης σημείωσε « Θα πρέπει να γίνει ένας επανασχεδιασμός για τους τρόπους μεταφοράς. Υπάρχουν όμως πολλά θετικά στοιχεία όπως ότι βρισκόμαστε κοντά στην Εγνατία Οδό αλλά και δίπλα στα λουτρά τα οποία είναι τουριστικός προορισμός», τονίζει ο κ. Καραγιάννης.

Αντιδράσεις από ανατολικά
Αντίθετα με τους δημάρχους Εχεδώρου και Λαγκαδά, έντονες αντιδράσεις υπάρχουν από τον δήμαρχο Μίκρας, Θόδωρο Γουστίλη ο οποίος εξέφρασε την αντίθεση του στην τελική επιλογή. «Η επιλογή εξυπηρετεί ξεκάθαρα πολιτικά κριτήρια. Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο λόγο για τον οποίο η έκθεση θα πρέπει να πάει δυτικά. Εκεί η έκθεση δεν έχει μέλλον. Σε κανένα μέρος του κόσμου δεν χωροθετούνται εκθεσιακά και συνεδριακά κέντρα μακριά από τα αεροδρόμια και τα μεγάλα Ξενοδοχεία», τονίζει ο κ. Γουστίλης. «θα αποστείλουμε υπόμνημα 20 σημείων, στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά στο οποίο θα εξηγούμε τους λόγους πως η καλύτερη επιλογή είναι ανατολικά», προσθέτει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: