Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Ικανοποιημένοι οι έμποροι από τα μέτρα κατά του παραεμπορίου

Την τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου που αφορά το παρεμπόριο, ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης, αντιμετωπίζοντας αφενός την παράνομη διακίνηση αγαθών και ικανοποιώντας αφετέρου τον εμπορικό κόσμο της Θεσσαλονίκης.
Η επιχειρηματική κοινότητα της Θεσσαλονίκης εδώ και χρόνια επισήμαινε την τεράστια διάσταση του προβλήματος και ζητούσε τη ριζική αντιμετώπισή του. Η απλοποίηση των διαδικασιών κατάσχεσης-καταστροφής προϊόντων παρεμπορίου, η αυστηροποίηση των ποινών και οι συστηματικοί, αυστηροί έλεγχοι για τον εντοπισμό και την πάταξη των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης των προιόντων, αποτελούσαν μείζον αιτήματα των επιχειρηματιών.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Χαντζαρίδης, σημείωσε ότι: «Το παρεμπόριο έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, αποτελώντας μάστιγα της ελληνικής οικονομίας, με τζίρους που αντιστοιχούν σε τεράστια φοροδιαφυγή και τεράστιες απώλειες εσόδων ΦΠΑ. Σε όλες τις παραπάνω απώλειες εσόδων για την Ελληνική οικονομία», συμπλήρωσε, «προστίθενται οι διαφυγόντες δασμοί, Δημοτικά τέλη, ασφαλιστικές εισφορές και φυσικά οι χαμένες θέσεις εργασίας».
«Μπορεί η άσκηση του παρεμπορίου να απαγορεύεται, οι παράνομοι όμως, εδώ και χρόνια δρουν σχεδόν ανενόχλητοι, χωρίς να πληρώνουν φόρους, κερδοσκοπούν σε βάρος των καταναλωτών, του υγιούς εμπορίου, της τοπικής κοινωνίας, της Ελληνικής οικονομίας και της απασχόλησης». Ο κ. Χαντζαρίδης, υποστήριξε επίσης ότι: «μ’ αυτό τον τρόπο, θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αποδυναμώνουν το νόμιμο στεγασμένο υγιές εμπόριο και φυσικά αδιαφορούν για την ποιοτική κατοχύρωση, την υγεία και την ασφάλεια του καταναλωτή».
Ο κ. Χαντζαρίδης, υπογράμμισε πως «αποτελεί θέμα μέγιστης πολιτικής σημασίας η εξάρθρωση του παρεμπορίου, γιατί έχει σοβαρές επιπτώσεις στην απασχόληση. Η επιδείνωση των δεικτών ασφυξίας στην αγορά, από τη μία και η κατακόρυφη μείωση των πωλήσεων από την άλλη, οδηγούν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις στο χείλος της καταστροφής», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πάντως, ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης αναμένει, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ανυπομονησία, τις θέσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης για την αλλαγή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου που αφορά στο παρεμπόριο.
«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που ο υπουργός ανήγγειλε την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου και ελπίζουμε να υιοθετηθούν όσο το δυνατό γρηγορότερα τα μέτρα που θα αντιμετωπίσουν ριζικά το πρόβλημα της παράνομης διακίνησης αγαθών», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΑΛΕΞΙΟΥ

Η φωτογραφία είναι από το Μοναστηράκι και είναι από το Blog Rednights

Δεν υπάρχουν σχόλια: