Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

Πνίγουν την αγορά οι ακάλυπτες επιταγές

Σκηνικό ασφυξίας δημιουργείται στην αγορά από τις ακάλυπτες επιταγές, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της Marc που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ).
Σημειώνεται ότι το πρώτο εξάμηνο του 2009 οι ακάλυπτες επιταγές ξεπέρασαν το 1,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τειρεσίας ΑΕ.
Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 8-14 Ιουλίου 2009 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 831 επιχειρήσεων:
* Δύο στις τρεις επιχειρήσεις δήλωσαν ότι πραγματοποιούν συναλλαγές μέσω επιταγών. Μεγαλύτερη χρήση επιταγών γίνεται στη μεταποίηση (78%) και στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις (ΑΕ και ΕΠΕ 87,7%, επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 6 άτομα 84,4% και επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ 76,4%).
* Από τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν συναλλαγές μέσω επιταγών περίπου οι μισές (47,2%) καλύπτουν με επιταγές πάνω από το 50% των συναλλαγών τους. Το εμπόριο και η μεταποίηση πραγματοποιούν το 65% και το 67% των συναλλαγών τους αντίστοιχα, ενώ διαφαίνεται ευθέως ανάλογη σχέση μεταξύ χρήσης επιταγών και μεγέθους επιχείρησης.
* Στο 55,5% των επιχειρήσεων η μεταχρονολόγηση κυμαίνεται από 2 ως 5 μήνες, ενώ για το 30% των επιχειρήσεων η μεταχρονολόγηση κυμαίνεται από 6 μήνες και άνω. Το 14,4% των επιχειρήσεων δεν είναι σε θέση να σταθμίσει το μέσο διάστημα της μεταχρονολόγησης, καθώς διαθέτει μεταχρονολογημένες επιταγές διαφόρων χρονικών διαστημάτων.
* Οι επιχειρήσεις εκείνες για τις οποίες η μεταχρονολόγηση των επιταγών υπερβαίνει τους 6 μήνες είναι μεταποιητικές (49%), καθώς και επιχειρήσεις μεγαλύτερου μεγέθους από πλευράς απασχόλησης και τζίρου.
Ο πρόεδρος και ο γγ της ΓΣΕΒΕΕ Δ.Ασημακόπουλος και Κ.Σκορίνης αντίστοιχα, συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ.Βλάχο από τον οποίον ζήτησαν να τεθεί συγκεκριμένο χρονικό όριο στην εξόφληση των επιταγών.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών και των καθυστερήσεων στις πληρωμές, πρόκειται να αποτελέσει αντικείμενο νομοθετικής παρέμβασης από την πλευρά των υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης, με στόχο τη διευκόλυνση της ρευστότητας στην αγορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Ναυτεμπορικής, το ΥΠΑΝ έχει ήδη επεξεργαστεί ένα πρώτο πλαίσιο νομοθετικής παρέμβασης, το οποίο ωστόσο δεν προωθεί προς υπογραφή, καθότι εκκρεμεί η έκδοση από την Ε.Ε. νέας οδηγίας για τις καθυστερήσεις πληρωμών.
Οπως εκτιμάται, η διαβούλευση για το περιεχόμενο της οδηγίας θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο και το τελικό κείμενο αυτής θα κοινοποιηθεί στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. στις αρχές του 2010. Στο μεταξύ, τα υπουργεία Οικονομίας & Οικονομικών και Ανάπτυξης συνεχίζουν τη διαβούλευση για τη λήψη και άλλων μέτρων.


Βελτίωση υπηρεσιών και μεταποίησης στην Ευρωζώνη
Εξάλλου, ανοδικά κινήθηκε η δραστηριότητα στον κλάδο της μεταποίησης και των υπηρεσιών στην Ευρωζώνη, για 5ο συνεχή μήνα τον Αύγουστο, με τον δείκτη ΡΜΙ να βελτιώνεται στις 47 μονάδες, από 44,6 μονάδες τον Ιούνιο. Πρόκειται για την υψηλότερη μέτρηση του δείκτη από τον Αύγουστο του 2008, με τα νούμερα να έχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα από την καλύτερη επίδοση της Γερμανίας, όπου η κατάσταση σταθεροποιείται.
Ωστόσο, η παραγωγή στον κλάδο της μεταποίησης υποχωρεί για 14ο μήνα, με τον δείκτη PMI να καταγράφει τη μεγαλύτερη υποχώρησή του στα 11 χρόνια της λειτουργίας τους. Ο δείκτης ΡΜΙ υποδεικνύει ανάπτυξη εάν ανέρχεται πάνω από τις 50 μονάδες.
Η δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών, σύμφωνα με τον δείκτη ΡΜΙ, βελτιώθηκε από τις 44,7 μονάδες στις 45.7 μονάδες τον Ιούλιο, σημειώνοντας τη μικρότερη συστολή από τον περασμένο Οκτώβριο.

Λιανικές πωλήσεις
Την ίδια ώρα, μείωση παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,2%, έναντι ανόδου 0,2% που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι οικονομολόγοι. Σε ετήσια βάση κατέγραψαν πτώση 2,4%, έναντι μείωσης 2,5% που ανέμενε η αγορά. Σύμφωνα με την Eurostat, οι πωλήσεις δέχθηκαν πιέσεις από τη Γερμανία, όπου το λιανεμπόριο σημείωσε πτώση 1,8% σε μηνιαία βάση και 2,0% σε ετήσια βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: