Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

"Έπεσε" η αγορά αυτοκινήτου

Μείωση 23,5% παρουσίασαν το επτάμηνο Ιανουάριος-Ιούλιος 2009 οι πωλήσεις αυτοκινήτων καινούριων και μεταχειρισμένων στην Ελλάδα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό επτάμηνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο διάστημα αυτό ανήλθαν σε 185.043 έναντι 241.853 που είχαν κυκλοφορήσει το αντίστοιχο περσινό επτάμηνο.
Τον Ιούλιο οι πωλήσεις αυτοκινήτων παρουσίασαν αύξηση 9,5% λόγω των μέτρων μείωσης τελών ταξινόμησης, και ανήλθαν σε 40.869 έναντι 37.322 τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
Εξάλλου, με διπλάσιο ρυθμό υποχωρεί κατά το τρέχον έτος η παραγωγή μεταφορικών μέσων, μετά τη μείωση που σημειώθηκε το 2008, καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση οδηγεί σε πτώση των εργασιών του κλάδου διεθνώς.

Βιομηχανία μεταφορικών μέσων
Ειδικότερα, η κρίση στη ναυτιλία πλήττει σοβαρά την εγχώρια ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, η οποία είναι ο σημαντικότερος υποκλάδος της βιομηχανίας μεταφορικών μέσων στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, η μείωση του όγκου της παραγωγής το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008, ανέρχεται στο 31,1% όσον αφορά τα μηχανοκίνητα οχήματα και στο 6,5% όσον αφορά τον λοιπό εξοπλισμό μεταφορών, ενώ το περασμένο έτος η μείωση της παραγωγής, σε σύγκριση με το 2007, ήταν της τάξης του 16,7% και του 3%, αντιστοίχως.
Η οικονομική αποδοτικότητα του κλάδου το 2008 παρουσίασε επιδείνωση, με συνέπεια οι επιχειρήσεις να εμφανίζουν, ως σύνολο, πτώση των καθαρών κερδών κατά 66%. Παρόλο που ήταν στην πλειονότητά τους (78%) κερδοφόρες, αυτές που βελτίωσαν τα καθαρά κέρδη τους ήταν λιγότερες από τις μισές (43,9%). Σε σχέση με το 2007 η απώλεια καθαρών κερδών ανέρχεται σε 6 εκατ. ευρώ.
Στο σύνολό του ο κλάδος, λαμβανομένων υπόψη όλων των μεσαίου και μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεων, οι οποίες πραγματοποίησαν πωλήσεις άνω των τριών εκατομμυρίων ευρώ, εμφανίζει καθαρά κέρδη ύψους 3 εκατ. ευρώ το 2008 έναντι καθαρών κερδών 9 εκατ. ευρώ το 2007.
Οι εταιρείες που παρουσιάζουν επιδείνωση των καθαρών κερδών ανέρχονται στο 56,1% του συνόλου, ενώ οι ζημιογόνες δεν ξεπερνούν το 22% του συνολικού αριθμού. Οι κερδοφόρες κατέγραψαν καθαρά κέρδη ύψους 30,9 εκατ. ευρώ και οι ζημιογόνες ζημιές ύψους 27,9 εκατ. ευρώ.
Αυτά προκύπτουν από την επεξεργασία των ισολογισμών των 41 μεγαλύτερων βιομηχανικών και εμποροβιομηχανικών επιχειρήσεων μεταφορικών μέσων με συνολικές πωλήσεις 830 εκατ. ευρώ, οι οποίες γνωστοποίησαν τα οικονομικά τους αποτελέσματα του προηγούμενου έτους ως τις 20 Ιουνίου του 2009.
Η συρρίκνωση των καθαρών κερδών του κλάδου οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην καταγραφή αυξημένων ζημιών από επιχειρήσεις οι οποίες ήταν και το 2007 ζημιογόνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: