Κυριακή 9 Αυγούστου 2009

Μπέρδεμα με τους ημιυπαίθριους

Σύγχυση έχει προκαλέσει ο νόμος για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων. Οι σμβολαιογράφοι έχουν, ήδη, ζητήσει τη συνδρομή του Αρείου Πάγου, προτού αναλάβουν υπόθεση μεταβίβασης.
Οι συμβολαιογράφοι επικαλούνται το νόμο Τρίτση του 1983 και το νόμο 1977/85, σύμφωνα με τους οποίους απαγορεύεται η μεταβίβαση αυθαιρέτων κτισμάτων. Ήδη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι.Τέντες ανέθεσε την υπόθεση στον αντεισαγγελέα Ν.Μαύρο να συντάξει τη σχετική γνωμοδότηση.
Η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Μπιλισή Χρουσαλά, μιλώντας στον «Τ.Θ.» για το θέμα που έχει προκύψει όσον αφορά τους ημιυπαίθριους χώρους, τονίζει χαρακτηριστικά: «Περιμένουμε την γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία αναμένεται να βγει στο επόμενο δεκαπενθήμερο. Αυτή τη στιγμή ενώ υπάρχει πολεοδομική τακτοποίηση, δεν υπάρχει νομική τακτοποίηση. Εμείς από την μεριά μας πιστεύουμε πως το μέτρο ναι μεν είναι σωστό, αλλά σύμφωνα με τις διατάξεις 1337/83 και του νόμου 1557/85, οι συμβολαιογράφοι δεν μπορούν να μεταβιβάζουν αυθαίρετα κτίσματα. Με τον νόμο αυτόν, όμως, μιλάμε, όπως ανέφερα, για πολεοδομική τακτοποίηση και όχι για νομική και εκεί υπάρχει το πρόβλημα».
Ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσων Κ.Βλαχάκης, μιλώντας στην Ελευθεροτυπία της Παρασκευής τόνισε:
«Μετά τη διάταξη του νόμου 3775/2009 με τον οποίο τακτοποιούνται οι ημιυπαίθριοι και υπόγειοι χώροι οικοδομών που έχουν μεταβάλει τη χρήση τους ή καθ' υπέρβαση της άδειας έχουν υποστεί οικοδομικές εργασίες, χωρίς ή καθ' υπέρβαση της οικείας οικοδομικής άδειας, είναι αδύνατη η μεταβίβαση των αντίστοιχων ακινήτων που διαθέτουν τους χώρους αυτούς, καθότι τούτο αποκλείεται από τις διατάξεις του ΓΟΚ και τις διατάξεις του νόμου 1337/1983».
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι μοναδική περίπτωση να συνταχθεί συμβόλαιο για τη μεταβίβαση των χώρων είναι οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στον συμβολαιογράφο ότι τηρούν όλες τις προϋποθέσεις που προβλέπει η οικεία οικοδομική άδεια.
Οι πολίτες τηρούν στάση αναμονής αποφεύγοντας να υποβάλουν αιτήσεις τακτοποίησης στις Πολεοδομίες, παρά τις δηλώσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ για έναρξη ελέγχων από το Σεπτέμβριο. Στις Πολεοδομίες δεν έχουν λάβει ακόμα την ερμηνευτική εγκύκλιο, ενώ ακόμα δεν είναι γνωστό τι ακριβώς θα γίνει με τα παράβολα.
Ο κ. Γιώργος Παπαιωάνου υπεύθυνος της Διεύθυνσης Πολεοδομίας της νομαρχίας Θεσσαλονίκης για τους ημιυπαίθριους χώρους, από την πλευρά του αναφέρει: «Δεν έχει φθάσει, ακόμα, η ερμηνευτική εγκύκλιος από την κυβέρνηση, που αφορά τους ημιυπαίθριους χώρους, όμως εμείς ήμαστε έτοιμοι και έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα για τις διαδικασίες που χρειάζονται».
Σε ερώτηση για το αν υπάρχει αυτή τη στιγμή κινητικότητα στον κόσμο για να δηλωθούν οι ημιυπαίθριοι χώροι, ο κ. Παπαιωάννου σημειώνει ότι «μέχρι στιγμής, οι ιδιοκτήτες, κατά κύριο λόγο ζητούν πληροφορίες, ενώ περιμένουμε να υπάρξει κινητικότητα μετά της 15 Αυγούστου τότε που θα τελειώσουν και οι διακοπές των περισσοτέρων».
Μετά την προσφυγή των συμβολαιογράφων, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου καλείται να γνωμοδοτήσει εάν μπορούν να μεταβιβαστούν ή όχι οι «τακτοποιημένοι» ημιυπαίθριοι χώροι, έπειτα από ερώτημα συμβολαιογράφων, με αφορμή την τελευταία νομοθετική ρύθμιση. Το ζήτημα έχει ανατεθεί σε αντεισαγγελέα του δικαστηρίου, ο οποίος αναμένεται να γνωμοδοτήσει σύντομα.

Η θέση του υπουργείου
Διευκρινίσεις σχετικά με τις μεταβιβάσεις ακινήτων με ημιυπαίθριους χώρους έδωσε χθες, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, έπειτα από τις αντιδράσεις των συμβολαιογράφων σχετικά με τη νομιμότητα των συγκεκριμένων συναλλαγών. Τόνισε ότι «οι διατάξεις του Ν.3775/2009 για την τακτοποίηση των νομίμως ανεγερθέντων χώρων που άλλαξαν χρήση (ημιυπαίθριοι κ.λπ.), είναι σαφείς και δεν επιδέχονται αμφισβήτηση».
«Οι συμβολαιογράφοι», είπε ο κ. Σουφλιάς, «είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουν στα συμβόλαια μεταβίβασης τον χώρο, όπως αυτός περιγράφεται στην οικοδομική άδεια, δηλαδή ως ημιυπαίθριος και επομένως δεν υπάρχει κανένα νομικό πρόβλημα. Επίσης είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουν και το νέο πραγματικό γεγονός της τακτοποίησης του χώρου αυτού σύμφωνα με τον νόμο. Κατόπιν αυτών δεν είναι 'στον αέρα οι ημιυπαίθριοι', αλλά στον αέρα είναι αυτό που υποστηρίζεται από ορισμένους πως δήθεν οι μεταβιβάσεις αυτές είναι άκυρες» συμπλήρωσε.
«Αυτοί που με τις πράξεις και τα λεγόμενά τους για τους δικούς τους λόγους προκαλούν σύγχυση στο θέμα αυτό, δεν θα έχουν μεν κανένα κόστος, έχουν όμως μεγάλη ευθύνη, γιατί το κόστος θα το πληρώσουν οι πολίτες που θα τους ακολουθήσουν» κατέληξε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: