Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

Τι περιμένει από τον Καραμανλή η Θεσσαλονίκη

Ολοκληρώθηκε χθες, η διήμερη σύσκεψη των φορέων που συγκάλεσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος με αφορμή την επικείμενη παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το ψήφισμα που εκδόθηκε από τους 1000 περίπου φορείς και θα επιδοθεί στον πρωθυπουργό, περιλαμβάνει αιτήματα για το κυκλοφοριακό, το περιβάλλον, την ανεργία, τα αναπτυξιακά έργα, τα σχολεία, τον πολιτισμό, τα στρατόπεδα και τον τουρισμό.
Και οι δυο συσκέψεις είχαν διάρκεια άνω των οκτώ ωρών που σημαίνει ότι τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τους Θεσσαλονικείς αλλά και επιμέρους εργασιακά θέματα που αφορούν επιμέρους παραγωγικούς και κοινωνικούς κλάδους, τη χρονική στιγμή που «οι οικονομικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Παπαγεωργόπουλος.
«Οι φορείς έχουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη γρήγορη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, αλλά ποτέ δεν θα υλοποιηθεί μέσα στα χρονικά πλαίσια που επιθυμεί η πόλη», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Θεσσαλονίκης. Επισημαίνεται ότι «δεν υπάρχει τοπικά ο φορέας που θα σχεδιάζει, που θα προωθεί, που θα επιβλέπει την άμεση υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού».
Ειδικότερα ο κ. Παπαγεωργόπουλος επισημαίνει ότι «επιβάλλεται η άμεση θεσμοθέτηση Μητροπολιτικής Διοίκησης στην ευρύτερη περιοχή του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και η δρομολόγηση όλων των απαραιτήτων ενεργειών για την προετοιμασία και άμεση εφαρμογή του θεσμού αυτού, που λειτουργεί με απόλυτη επιτυχία επί δεκαετίες τώρα σε όλο τον δυτικό και ανατολικό κόσμο».
Στο υπόμνημα των φορέων της Θεσσαλονίκης, ζητείται από τον πρωθυπουργό να λάβει άμεσες αποφάσεις και πρωτοβουλίες και να δώσει άμεσες εντολές, ώστε η Θεσσαλονίκη μέσα από το νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό που προτείνουν οι φορείς, να μετασχηματισθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη.

Αιχμές Αράπογλου κατά Παπαγεωργόπουλου
«Αδυνατεί να κατανοήσει τις ευθύνες της η διοίκηση του Δήμου», καταγγέλλει η κ. Χρύσα Αράπογλου, πρόεδρος της Δημοτικής Παράταξης «Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια», με αφορμή το σχέδιο υπομνήματος προς τον Πρωθυπουργό που έδωσε στη δημοσιότητα ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης για τα μεγάλα θέματα της πόλης.
Η κ. Αράπογλου, αναφέρει πως ο Δήμαρχος, «ξέχασε» να συμπεριλάβει στην εισήγηση του, ότι η Θεσσαλονίκη είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία και την αποβιομηχανοποίηση. «Η οικονομία της πόλης μέρα με την μέρα συρρικνώνεται: σημαντικές βιομηχανίες έκλεισαν, η ανεργία αγγίζει πλέον έναν στους πέντε Θεσσαλονικείς, τα Επιμελητήρια και το Πρωτοδικείο κατέγραψαν το πρώτο οκτάμηνο του 2009 ρεκόρ διαγραφών και πτωχεύσεων από επιχειρήσεις της πόλης», σημειώνει χαρακτηριστικά.
«Η Θεσσαλονίκη πού ούτως ή άλλως κατείχε την τελευταία θέση στην λίστα των τουριστικών προορισμών, παρουσίασε περαιτέρω ύφεση και σε αυτόν τον τομέα, με μείωση των αφίξεων ξένων επισκεπτών σε ποσοστό που ξεπερνά το 20%», τονίζει.
Η πρόεδρος της Δημοτικής Παράταξης «Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια», καταγγέλλει ωστόσο πως «με ευθύνη κυρίως του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, η ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης μέρα με τη μέρα επιδεινώνεται. Σε μια πόλη στην οποία αναλογούν 2 τετραγωνικά μέτρα πράσινο ανά κάτοικο, οι ελάχιστοι ελεύθεροι χώροι της οικοδομούνται και τα εναπομείναντα διατηρητέα της αφανίζονται εν μία νυκτί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: