Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει πού θα μετεγκατασταθεί η ΔΕΘ

Το πράσινο φως για την μετεγκατάσταση της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης και για τη χωροθέτηση και δημιουργία ενός νέου διεθνούς συνεδριακού και εκθεσιακού φορέα ΔΕΘ έδωσε ο πρωθυπουργός στον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης κ. Σταύρο Καλαφάτη.
Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Κώστα Καραμανλή, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ανακοίνωσε ότι οι εργασίες της επιτροπής που είχε συσταθεί για να μελετήσει τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ ολοκληρώθηκαν με επιτυχία.
Όπως είπε ο κ. Καλαφάτης, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα πορίσματα και τις γνωμοδοτήσεις της αρμόδιας επιτροπής, καθώς και για τη χωροθέτηση και δημιουργία ενός νέου διεθνούς συνεδριακού και εκθεσιακού φορέα.
Ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης έκανε λόγο για εγχείρημα ύψιστης και διπλής σημασίας, καθώς, όπως εξήγησε, στον υπάρχοντα χώρο που τώρα λειτουργεί η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα δημιουργηθεί Μητροπολιτικό Πάρκο που θα αναβαθμίσει ποιοτικά, περιβαλλοντικά και λειτουργικά την πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ η δημιουργία και λειτουργία ενός νέου εκθεσιακού κέντρου θα δώσει μια νέα, σύγχρονη αναπτυξιακή δυναμική σε ολόκληρη την περιοχή.
Σε ερώτηση για το που θα μετεγκατασταθεί η ΔΕΘ, ο κ. Καλαφάτης απάντησε ότι η Επιτροπή προενέκρινε δύο περιοχές στη Δυτική και τη Βορειοδυτική Θεσσαλονίκη.

«Πέντε χρόνια χαμένα»
«Βραβείο αποτελεσματικότητας και αποφασιστικότητας πρέπει να αποδοθεί από τους Θεσσαλονικείς στον κ. Καραμανλή, για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ», κατά τον πολιτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ για θέματα Δημοσίων Έργων, Γ. Μαγκριώτη, αφού χωρίς σχεδιασμό, ταλαιπωρεί και διχάζει την πόλη.
Ο κ. Μαγκριώτης, σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως: «Η κυβέρνηση ακύρωσε, πριν πέντε χρόνια, το πρόγραμμα μετεγκατάστασης της ΔΕΘ και επέδειξε πρωτοφανή αδράνεια στην ανάπτυξη της Ζώνης Καινοτομίας, αφού το 2002 είχε σχεδιαστεί για το μεν Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο, να αναπτυχθεί Δυτικά, ο δε βασικός πυρήνας της Ζώνης Καινοτομίας, Ανατολικά, για μια ισόρροπη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης».
«Πέντε τουλάχιστον χρόνια χάθηκαν. Χάθηκαν 35 εκατ. ευρώ για τη Ζώνη Καινοτομίας, από το Γ΄ ΚΠΣ. Η ΔΕΘ περιθωριοποιήθηκε ακόμη περισσότερο και σήμερα ο κ. Καραμανλής ετοιμάζεται να έρθει για 6η φορά ως Πρωθυπουργός στα εγκαίνια της ΔΕΘ για να μας ανακοινώσει που αποφάσισε να γίνει η ΔΕΘ και η Ζώνη Καινοτομίας», τονίζει με καυστικό ύφος ο βουλευτής.
Συμπληρώνει δε, πως ήξεραν ότι αυτή η κυβέρνηση δίνει μεγάλο βάρος στα λόγια, στις διακηρύξεις και στις δημόσιες σχέσεις, όμως τώρα ξεπέρασε τα όρια. «Πίσω από τις δημόσιες σχέσεις και τις ανακοινώσεις δεν υπάρχει καμία ουσία», υπογραμμίζει.
Ο κ. Μαγκριώτης, θύμισε, ότι από το 2002 υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη για την μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο, με δημόσια δαπάνη σε οικόπεδο του Δημοσίου 1000 στρεμμάτων. Θύμισε ότι η πρόταση «ενσωματώθηκε στον φάκελο διεκδίκησης της EXPO 2008» καθώς και τη δέσμευση Καραμανλή να κατασκευαστούν οι εγκαταστάσεις, κερδηθεί δεν κερδηθεί η ΕΧΡΟ.
Υποστηρίζει ότι υπήρχε «λυσσώδης αντίδραση των τοπικών παραγόντων της Ν.Δ. και ειδικότερα του Δημάρχου Θεσσαλονίκης», η οποία ανάγκασε τον πρωθυπουργό να ξεχάσει τη δέσμευσή του και να την ξαναθυμηθεί «στα περσινά εγκαίνια της ΔΕΘ».
Παρά το ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ συμφωνεί με τη μία από τις δύο προτάσεις της επιτροπής, ο κ. Μαγκριώτης υποστηρίζει ότι «η όλη μεθόδευση και εξέλιξη είναι απολύτως απαξιωτική για την ΔΕΘ, γιατί στα πέντε χρόνια κατασκευάστηκαν και λειτουργούν πέντε νέα ιδιωτικά εκθεσιακά κέντρα στην Αττική. Είναι υποτιμητική για τη Θεσσαλονίκη και τους Θεσσαλονικείς, για όλους τους Βορειοελλαδίτες. Πέντε χαμένα χρόνια για την δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου στις σημερινές εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Θ., είναι πολλά. Είναι επίσης πολλά σε μια πόλη, όπου η περιβαλλοντική επιβάρυνση και λόγω της έλλειψης πρασίνου είναι πολύ μεγάλη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: