Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Εξετάζεται το θέμα της παράτασης της αναστολής των πλειστηριασμών για την α’ κατοικία

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξετάζει το θέμα της παράτασης της αναστολής των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, όπως αναφέρει ο υφυπουργός κ. Γ. Κουτσούκος σε έγγραφό του που >>>

διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Μιχάλη Γιαννάκη.

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα λάβει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για την προσαρμογή των δανειακών υποχρεώσεων των καταναλωτών, εξαιτίας της μείωσης ή απώλειας εισοδημάτων τους», αναφέρει το έγγραφο του κ. Κουτσούκου.

Ο υφυπουργός ενημερώνει ότι «η κυβέρνηση διερευνά και παρακολουθεί τις ακολουθούμενες πρακτικές, ώστε να διασφαλίσει ότι οι ρυθμίσεις των τραπεζών που γίνονται είναι πράγματι ουσιαστικές, αντιμετωπίζουν και δεν αναστέλλουν απλώς το πρόβλημα των οφειλετών, προσανατολίζονται στις πραγματικές δυνατότητες των πολιτών και δεν επιδεινώνουν για τους καταναλωτές τους όρους εξυπηρέτησης των δανείων (π.χ. παράταση περιόδου αποπληρωμής με αύξηση του επιτοκίου)».

Όπως μάλιστα αποκαλύπτει ο κ. Κουτσούκος, «στο πλαίσιο αυτό, και με διάλογο με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, θα λάβει τα μέτρα που είναι απαραίτητα για να διευκολύνουν την προσαρμογή της αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων των νοικοκυριών στα νέα δυσμενή οικονομικά δεδομένα». Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, προσθέτει ο υφυπουργός, «εξετάζει πράγματι και το θέμα της παράτασης της αναστολής των πλειστηριασμών». Όπως εξηγεί ο κ. Κουτσούκος, «οι λόγοι που επέβαλλαν τις μέχρι σήμερα αναστολές των πλειστηριασμών (σ.σ.: με τους Ν. 3986/2011 και 3869/2010), δεν φαίνεται πράγματι να έχουν αρθεί».

Ο κ. Κουτσούκος αναφέρει ακόμη ότι η παράταση αποτρέπει μια υπερφόρτωση της Δικαιοσύνης που θα μπορούσε να προκληθεί στην παρούσα φάση από την κατάθεση αιτήσεων στα αρμόδια Ειρηνοδικεία για ρύθμιση των χρεών των υπερχρεωμένων και συγχρόνως αιτήσεων για αναστολή των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης μέχρι την εκδίκαση των υποθέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: