Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2011

Ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν από βαρέα και ανθυγιεινά

Περίπου 365.000 εργαζόμενοι, από 531.000 που ήταν με βάση το σημερινό καθεστώς, υπάγονται στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα, σύμφωνα με τη νέα λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. >>>

Η νέα λίστα θα ισχύσει αναδρομικά από 1/11/2011 για τις ασφαλιστικές εισφορές Νοεμβρίου που θα καταβληθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται και νέες κατηγορίες όπως το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, οι εργαζόμενοι στους βιολογικούς καθαρισμούς, οι αγρεργάτες που απασχολούνται θα θερμοκήπια και στους ψεκασμούς, οι εργάτες αλιείας, οι εναερίτες ηλεκτρολόγοι και τεχνίτες, οι τεχνικοί τηλεόρασης που εργάζονται με φορητές κάμερες.

Αντίθετα, στις εξαιρέσεις περιλαμβάνονται: το διοικητικό προσωπικό (υπάλληλοι γραφείων, επιστάτες, φύλακες, θυρωροί κλπ.), πωλητές στο λιανικό εμπόριο και στο χονδρεμπόριο, ζαχαροπλάστες, εισπράκτορες λεωφορείων, επιστάτες, σταθμάρχες κλπ, οδηγοί μικρών φορτηγών ως βοηθοί, καμαριέρες, κομμωτές – κομμώτριες, κουρείς , ταμίες πολυδυναμικού super market, οδηγοί ταξί εκτός Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, προσωπικό καθαριότητας σε γραφεία διοίκησης δημοσίων υπηρεσιών και επιχειρήσεων που έχουν μόνιμη εργασία στο δημόσιο και τους οργανισμούς και συντηρητές κτιρίων.

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας, στο νέο καθεστώς παραμένουν και οι εργαζόμενοι των οποίων οι ειδικότητες εξαιρούνται, αλλά οι ίδιοι έχουν συμπληρώσει ή συμπληρώνουν μέχρι 31/12/2015 12 έτη ασφάλισης στα ΒΑΕ (3.600 ημέρες).

Δεν υπάρχουν σχόλια: