Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Εδιάρογλου: “Ή να αλλάξουν ριζικά ή να καταργηθούν τα Επιμελητήρια”

“Τα Επιμελητήρια ή πρέπει να αλλάξουν ριζικά ή να καταργηθούν και στην κατεύθυνση αυτή πρώτο λόγο έχουν η Πολιτεία αλλά και οι διοικήσεις τους. Τα Επιμελητήρια χρειάζονται, εφόσον εργάζονται για να συμβάλλουν στην ανάπτυξη, στο τοπικό ΑΕΠ και βεβαίως στην >>>

υποστήριξη και ανάπτυξη των επιχειρήσεων”.

Αυτό τόνισε ο υποψήφιος πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Θεσσαλονίκης – επικεφαλής του συνδυασμού «Πρώτα ο Επαγγελματίας», Χριστόφορος (Ρούλης) Εδιάρογλου, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, παρουσία των υποψηφίων του Συνδυασμού, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Ε.Ε.Θ, ενώ δίνοντας το πλαίσιο για ένα σύγχρονο και χρήσιμο σε λόγο και έργο Επιμελητήριο, διατύπωσε προτάσεις για:

-Ριζική αλλαγή της Επιμελητηριακής νομοθεσίας.

-Συγχωνεύσεις, σε ένα Επιμελητήριο ανά Περιφερειακή ενότητα (Νομός) και Ένωση Επιμελητηρίων ανά Περιφέρεια.

-Ενίσχυση του ρόλου των Επιμελητηρίων στα θέματα τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, με καθοριστικό λόγο στα θέματα αυτά, όπως και στο νομοθετικό έργο που αφορά την αγορά και τους επαγγελματίες.

-Αλλαγή του ρόλου των Επιμελητηρίων σε θεσμικά ζητήματα οργάνωσης της αγοράς.

Σύμφωνα με τον κ. Εδιάρογλου, από τα 4 εκατ. € του ετήσιου προϋπολογισμού του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (αυξήθηκε 30% σε 5 χρόνια), το 65% περίπου απορροφάται για τα λειτουργικά του έξοδα, ενώ ανταποδοτικά στους επαγγελματίες επιστρέφεται λιγότερο από το 25%, με τη μορφή χρήσιμων υπηρεσιών, όπως, σεμινάρια, αποστολές εξωτερικού, υποστήριξη, μελέτες κ.α. Είναι χαρακτηριστικό, ότι σε πρόσφατη έρευνα εταιρίας δημοσκοπήσεων, το 55% των επαγγελματιών δήλωσε ότι δεν ξέρει τι κάνει το Επιμελητήριο, το 50% έχει να επισκεφθεί το Ε.Ε.Θ. πάνω από ένα χρόνο, και το 64%, από τους υπόλοιπους, το επισκέφθηκε για να πληρώσει συνδρομή ή να εκδώσει ένα πιστοποιητικό. Το 24% δεν θυμόταν κάτι γι αυτό και μόνο το 11% επισκέφθηκε το Ε.Ε.Θ. για συμβουλευτική υποστήριξη .

Δεν υπάρχουν σχόλια: