Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Δε θα κόβεται το ρεύμα σε κανέναν

«Δεν πρόκειται να κόψουμε το ρεύμα σε κανέναν αν δεν πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων λόγω ανάγκης και όχι από σκοπιμότητα», διαβεβαιώνει αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. >>>

Φαίνεται πως κάποιοι έβαλαν μυαλό –έστω και για λίγο- μετά την κοινωνική αντίδραση που υπήρξε στις συνέπειες του να μην πληρώσει κάποιος το ειδικό τέλος ακινήτων. Φυσικά, δεν περιμένουμε να θεωρήσει ότι δεν είναι χαράτσι, ούτε να αποσυρθεί πλήρως το μέτρο. Εδώ, καλά-καλά, δεν κατάλαβαν ότι δεν πρόκειται για κίνημα “δεν πληρώνω”, αλλά για κίνημα “δεν έχω να πληρώσω”!

Πάντως, ως πρώτο βήμα, το αρμόδιο υπουργείο ετοιμάζει διορθωτική απόφαση. Με αυτή θα επιχειρηθεί να λυθεί ο γόρδιος δεσμός της απειλής διακοπής ρεύματος, που ενσωματώνει ο νόμος για φορολογούμενους οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν το χαράτσι και μάλιστα σε μια ιδιότυπη προεκλογική περίοδο.

Η λύση που προκρίνεται, επί της ουσίας μεταθέτει το πρόβλημα, αγοράζοντας πολιτικό χρόνο.
Η βασική διάταξη της υπό έκδοση υπουργικής απόφασης θα ορίζει διάστημα 80 ημερών από την έκδοση του λογαριασμού, αντί για 40 που προβλέπεται σήμερα,  μετά την παρέλευση του οποίου θα δίδεται εντολή διακοπής ρεύματος, αν δεν έχει εξοφληθεί το ειδικό τέλος ακινήτων.

Στο μεταξύ,  σχεδιάζεται να ενεργοποιηθούν ειδικές τριμελείς επιτροπές - μία σε κάθε εφορία - οι οποίες θα εξετάζουν τα αιτήματα εξαίρεσης από το ειδικό τέλος ακινήτων για φορολογούμενους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν το έκτακτο χαράτσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: