Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Μείωση των εσόδων των ξενοδοχείων

Μειωμένα, σε ποσοστό 2,2% ήταν τα έσοδα των ξενοδοχείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το 2011, σε σχέση με την περσινή τουριστική σεζόν, παρά το γεγονός ότι η φετινή χρονιά ήταν από τις καλύτερες των τελευταίων ετών. >>>

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας, για τη μέτρηση της αποδοτικότητας των ξενοδοχείων στην Ελλάδα, ενώ τα ξενοδοχεία, τύπου resort, παρουσίασαν φέτος σημαντική αύξηση στην πληρότητα, αλλά και στα έσοδα ανά δωμάτιο, η εικόνα στις δύο μεγαλουπόλεις ήταν τελείως διαφορετική.

Συγκεκριμένα, ενώ τα ξενοδοχεία παρουσίασαν ικανοποιητική πληρότητα, τα έσοδα των ξενοδόχων μειώθηκαν, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, γεγονός που αποδίδεται στη διακοπή λειτουργίας σημαντικού αριθμού ξενοδοχείων, κυρίως στην Αθήνα, λόγω της οικονομικής κρίσης. Επίσης, όπως αναφέρεται στην έρευνα, οι άλλοι λόγοι που τα ξενοδοχεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης υστέρησαν σε απόδοση, οφείλονται στην κοινωνική αναταραχή, στις απεργίες, αλλά και στην τοπική ύφεση, που σημειώνεται ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη.

Η μελέτη εκπονήθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), σε δείγμα 180 ξενοδοχείων σ' ολόκληρη την Ελλάδα, και σε συνεργασία με την εταιρία GBR Consulting και παρουσιάστηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης του συμβουλίου των προέδρων της ΠΟΞ, σήμερα το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της έκθεσης «Philoxenia».

Οι αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα, από τον Ιανουάριο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2011, ήταν αυξημένες κατά 9,8% και οι τουριστικές εισπράξεις 10%, ενώ οι κυριότεροι λόγοι αποδίδονται στην προσέλκυση αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους, στη μείωση του ΦΠΑ, στις αναταραχές της Β. Αφρικής και στη διευκόλυνση επισκεπτών στην έκδοση βίζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: