Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Καμία περίπτωση να… γλιτώσουμε την 6η δόση

Ούτε μία στο εκατομμύριο να μην πάρει η χώρα μας την 6η δόση της δανειακής σύμβασης με τον “ειδικό μηχανισμό”. Οι προφάσεις περί υπογραφής από τον Αντώνη Σαμαρά παρακάμφθηκαν με… μια επιστολή, ενώ τα προβλήματα της Ευρωζώνης είναι τέτοια που >>>

η Ελλάδα έγινε, πλέον, παρανυχίδα του προβλήματος.

Διπλωμάτης μεγάλης χώρας της ευρωζώνης, ανέλαβε να “ξεκαθαρίσει” (τα ήδη καθαρά, εξάλλου) πράγματα: Είπε πως με την επιστολή Σαμαρά που στάλθηκε εκπληρώνεται ο βασικός όρος που είχε τεθεί στις 7 Νοεμβρίου από το Eurogroup. Αστείες δικαιολογίες…

Πάντως, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας επιμένουν να δείχνουν σκληροί: Ο ίδιος διπλωμάτης δεν απέκλεισε να υποβληθούν στη συνεδρίαση της Τρίτης κάποια ερωτήματα προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο από ορισμένες χώρες, όπως η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Αυστρία, σχετικά με το περιεχόμενο της επιστολής. Ωστόσο, όπως εκτίμησε, τα όποια ερωτήματα ή ενστάσεις δεν θα φτάσουν σε σημείο να εμποδίσουν τη λήψη απόφασης για την αποδέσμευση της έκτης δόσης.

Προφάσεις! Η δανειακή σύμβαση προβλέπει την παροχή των δόσεων. Η ελληνική προσπάθεια τήρησης των όρων είναι σαφής. Για ποιον λόγο, λοιπόν, δε θα πάρει η Ελλάδα τη δόση, όταν γύρω της γίνονται όσα γίνονται; Η Ιταλία –και όχι μόνον- αντιμετωπίζει μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα και το χρέος της είναι σαφώς μεγαλύτερο από το δικό μας.

Κοινοτικές και διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες εκφράζουν αισιοδοξία για την αποδέσμευση της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 29 Νοεμβρίου. Όπως σημειώνουν, το ζητούμενο ήταν να σταλεί η επιστολή με τη δέσμευση, κάτι που έγινε, ενώ σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο κι αυτό κρίνεται ικανοποιητικό δεδομένου ότι ο κ. Σαμαράς δεσμεύεται ως προς τους στόχους της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου.

Με απλά λόγια, τα περί υπογραφής ήταν… να ΄χαμε να λέγαμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια: