Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Διαμαρτυρία κτηνοτρόφων στο ΥΜΑΘ

Οικονομική ενίσχυση ύψους 250 εκατoμμυρίων ευρώ ζητούν από την πολιτεία οι Έλληνες κτηνοτρόφοι. Διεκδικούν, επίσης, να μη διολισθαίνει κάτω από τα 40 λεπτά (είναι στα 27-36 σήμερα) η τιμή παραγωγού στο γάλα και το κόστος για τον καταναλωτή -στο ράφι- να μην υπερβαίνει το 1 ευρώ. Τα αιτήματά τους αυτά περιέχονται σε ψήφισμα το οποίο παρέδωσε στον υπουργό Στ. Καλαφάτη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Παναγιώτης Πεβερέτος, μετά από συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.
Ο κ. Πεβερέτος χαρακτήρισε «τραγική» την κατάσταση των 150.000 Ελλήνων κτηνοτρόφων. Όπως είπε στον υπουργό, την τελευταία διετία το εισόδημά τους έχει μειωθεί κατά 35%-50%.
Στο ψήφισμα οι κτηνοτρόφοι ζητούν, ακόμη, άτοκα δάνεια και τη δημιουργία ειδικού ΤΕΜΠΜΕ για γεωργούς και κτηνοτρόφους. Επίσης, ζητούν να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε όλο το φάσμα της παραγωγής-μεταποίησης-κατανάλωσης κρέατος και γάλακτος, να αυξηθούν οι ποινές και τα πρόστιμα για τους παραβάτες, να ενισχυθούν κατά προτεραιότητα οι συνεταιρισμοί για τη δημιουργία μεταποιητικών μονάδων με αυξημένο ποσοστό επιδότησης και να αυξηθεί η επιστροφή ΦΠΑ στο 15%.
Βασικό αίτημά τους είναι "να ονομάζεται γιαούρτι μόνο το προϊόν που παρασκευάζεται αποκλειστικά από φρέσκο γάλα" κι επιδόρπιο γιαουρτιού τα υπόλοιπα. Τέλος, ζητούν αναβολή της απόφασης για αύξηση ποσοστώσεων κι επαναλαμβάνουν το αίτημά τους να στελεχωθεί το εργαστήριο ελέγχου ζωοτροφών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη Θέρμη.
Για το επίκαιρο θέμα της νόσου των χοίρων, ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Παναγιώτης Πεβερέτος, εμφανίστηκε καθησυχαστικός. Θύμισε την περίπτωση των "τρελών αγελάδων", όπου επίσης "στη χώρα μας δεν παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα, γιατί οι Ελληνες κτηνοτρόφοι ταΐζουν τα ζώα τους με φυσικές τροφές και όχι αμφιλεγόμενα παρασκευάσματα". 'Οπως είπε, δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα, "αρκεί και η ελληνική πολιτεία να λάβει μέτρα ώστε η νόσος να μην εισαχθεί στην Ελλάδα από το εξωτερικό".

Δεν υπάρχουν σχόλια: